DNB en betalingsverkeer

DNB zet zich in voor een veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. In dat verkeer gaat het om betalingen in alle soorten en maten. Van het contant betalen van een broodje tot de digitale salarisbetalingen van de bank. In het betalingsverkeer heeft DNB drie rollen: uitvoering, toezicht en overleg. DNB en betalingsverkeer

Meest bezochte onderwerpen

Wat doet DNB?

DNB zorgt voor de uitgifte en controle van eurobankbiljetten en werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe biljetten. Ook vervult DNB een uitvoerende rol om betalings- en effectenverkeerssystemen goed te laten functioneren (TARGET2 en onderpand).
Naast een uitvoerende rol, houdt DNB toezicht op  systeemrisico’s (Oversight) en collectieve betaalproducten.
Overleg is een derde taak. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) overlegt over veiligheid, innovatie en toegankelijkheid van het betalingsverkeer van Nederland. Tegenwoordig maakt het Nederlandse betalingsverkeer onderdeel uit van het Europese betalingsverkeer (Single Euro Payments Area).
Tenslotte zet DNB zich in voor de toegankelijkheid en begrijpelijkheid van betalingsverkeer en andere financiële producten: Financial Inclusion.

Wat doet DNB?