Over DNB

Werken aan vertrouwen

DNB maakt zich sterk voor financiële stabiliteit en draagt daarmee bij aan duurzame welvaart in Nederland.

Lees meer over: Werken aan vertrouwen

Organisatie

De Nederlandsche Bank is een naamloze vennootschap die deels als zelfstandig bestuursorgaan opereert en ook deel uitmaakt van het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB).

Lees meer over: Organisatie

Taken

De Nederlandsche Bank is verantwoordelijk voor het bewaken van de financiële stabiliteit in Nederland. Drie zaken zijn daarbij van belang: lage inflatie, veilig betalingsverkeer en soliditeit en integriteit van financiële instellingen. 

Lees meer over: Taken

Samenwerking - de rol van DNB in (inter)nationaal verband

Op nationaal en internationaal niveau overlegt de DNB regelmatig met allerlei instanties als collega-toezichthouders, brancheorganisaties, beroepsverenigingen en de overheid.  

Lees meer over: Samenwerking - de rol van DNB in (inter)nationaal verband

Onderwijs

De Nederlandsche Bank ziet overdracht van kennis en informatie als een belangrijke taak. Scholieren vormen daarbij een belangrijke doelgroep. Zij bepalen immers de (financiële) toekomst van ons land. DNB heeft daarom divers educatief materiaal voor het onderwijs ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn het online programma 'Scoren met beleid' of de lesbrief 'Waar voor je geld'. Ook heeft DNB een Bezoekerscentrum.

Lees meer over: Onderwijs

DNB Bezoekerscentrum

Maak kennis met de wereld van het geld in het DNB Bezoekerscentrum. Het centrum biedt een boeiende presentatie voor iedereen die meer wil weten over economie, het werkterrein van DNB en wat dit betekent voor jou. Ga zitten op de stoel van een toezichthouder, adviseur of beleidsmedewerker en beslis over het verstrekken van vergunningen aan financiële instellingen. Of ontdek de gevolgen van het verhogen of verlagen van bijvoorbeeld de rente. Wij bieden de rondleiding voor iedereen vanaf 16 jaar kosteloos en op maat aan, op twee niveaus.

Lees meer over: DNB Bezoekerscentrum

Kunstcollectie DNB

De kunstcollectie van de Nederlandsche Bank kenmerkt zich door een eigenzinnig en eigentijds karakter. Met ruim 1200 kunstwerken uit verschillende disciplines en verschillende stijlen geeft de collectie een goed overzicht van belangrijke ontwikkelingen in onze hedendaagse kunst. Tot de collectie behoren werken van onder meer Marlène Dumas, Celine van Balen, Bas Meerman, Matthew Monahan, Michael Raedecker, Michael Kirkham en Kiki Lamers.

Lees meer over: Kunstcollectie DNB

Nationale Numismatische Collectie

De Nationale Numismatische Collectie (NNC) is de grootste collectie in Nederland van papiergeld, munten, penningen en daaraan gerelateerde objecten. Denk hierbij aan niet-westerse betaalmiddelen, productiemiddelen en een uitgebreide bibliotheek. In totaal gaat het om circa 400.000 objecten. De Nederlandsche Bank (DNB) beheert de NNC.

Lees meer over: Nationale Numismatische Collectie

Contact en route

Hieronder vindt u de telefoonnummers, adressen en routebeschrijvingen van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam en het Bezoekerscentrum.

Lees meer over: Contact en route