Expositieprogramma

Regelmatig organiseert de Nederlandsche Bank (DNB) exposities. Deze zijn enerzijds bedoeld als podium voor jonge kunstenaars, en anderzijds om medewerkers kennis te laten maken met ontwikkelingen in de moderne beeldende kunst. De exposities zijn op afspraak ook voor niet-medewerkers te bezoeken (legitimatie verplicht).
Neem hiervoor telefonisch contact op met +31(0)20-5242183.

Programma 2014 

De geschiedenis van 18 presidenten

De geschiedenis van 18 presidenten -200 jaar DNB in retrospectief, 4 april tot 16 mei 2014

Sinds de oprichting op 1 april 1814 hebben 18 presidenten aan het roer gestaan van de Nederlandsche Bank: van Paul Iwan Hogguer tot Klaas Knot. Traditie is dat ze bij hun afscheid geportretteerd worden en vervolgens een plek verwerven in de grote directievergaderzaal in een constructie van Hein Salomonson.

Voor de tentoonstelling De geschiedenis van 18 presidenten hebben zij tijdelijk hun verheven plaats verruild voor de expositieruimte van DNB. Hier fungeren zij als boegbeeld voor de verbeelding van twee eeuwen DNB. Twee eeuwen waarin, zoals koning Willem I het bij de oprichting van de Nederlandsche Bank in 1814 voor ogen stond, met ‘goede trouw en eerlijkheid, vlijt en volharding’ steeds is gestreefd naar ‘welvaart onder de ingezetenen’.   

Het depot van het Historisch archief van DNB bevat een bonte verzameling van voorwerpen en afbeeldingen. Van affiches, bankbiljetten en bouwplannen tot portretten, spotprenten en tabaksdozen. Kostbaarheid of curiositeit: allemaal vormen ze tastbare herinneringen aan de ambtsperioden van de achttien presidenten en daarmee aan de geschiedenis van DNB. Voor deze tentoonstelling maakten de Kunstcommissie en het Historisch archief van DNB samen met gastcurator Martin van Vreden een selectie uit de verzameling om zo 200 jaar DNB in retrospectief te verbeelden.  

Afbeelding: portretten van de presidenten van de Nederlandsche Bank in de grote directievergaderzaal. Foto: Jannes Linders.

Martine Stig

Protagonists - Martine Stig, 21 januari tot 21 maart 2014

Protagonists is een tentoonstelling van Martine Stig (1972) waarin recent en vroeger werk zijn samengebracht. De getoonde werken bouwen voort op de vraag in hoeverre beeldcultuur onze ervaring van de zichtbare werkelijkheid beïnvloedt. Kunnen we met ons voorstellingsvermogen voorbij de beeldenvloed die ons heeft gevormd, en zijn we in staat werkelijk iets nieuws te zien?
 
In de films Suto-ri- en Play bouwt Stig voort op het collectieve onderbewuste van cinematografische clichés. Met een ‘verborgen’ camera filmde ze stadsbeelden. Toevallige passanten, zich niet bewust van de aanwezigheid van een camera, worden hoofdrolspelers in een film. De meest recente serie Cauchy Horizons laat ons de toekomst zien zoals beleefd in onze science fiction herinnering. Het werk laveert tussen het nu, de flash forward en de flash back waarbij de tijdsbeleving aan het wankelen wordt gebracht.

De portrettenserie Ante refereert aan het iconische karakter van de schoolfoto; de kijker wordt uitgenodigd denkbeeldige scenario’s op de geportretteerden te projecteren.