Expositieprogramma

Regelmatig organiseert de Nederlandsche Bank (DNB) exposities. Deze zijn enerzijds bedoeld als podium voor jonge kunstenaars, en anderzijds om medewerkers kennis te laten maken met ontwikkelingen in de moderne beeldende kunst. De exposities zijn op afspraak ook voor niet-medewerkers te bezoeken (legitimatie verplicht). Neem hiervoor telefonisch contact op met +31(0)20-5242183.

Programma 2016 

TRANSLATING THE STANDARD GOLD BAR - Sarah van Sonsbeeck

TRANSLATING THE STANDARD GOLD BAR(I ONLY TAKE RISKS I UNDERSTAND) -Sarah van Sonsbeeck 
Van 20 april tot 3 juni vindt in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank een solotentoonstelling plaats met nieuw werk van Sarah van Sonsbeeck. Ter gelegenheid van het tweehonderdjarig jubileum van DNB in 2014 bezocht zij de kluis. Met deze expositie reflecteert zij op onze nationale goudvoorraad. Bij de tentoonstelling verschijnt een essay van de hand van Carolyn Drake.

Fragment uit een gesprek met Krist Gruijthuijsen, directeur Grazer Kunstverein / KW Berlin:
Krist: Voor De Nederlandsche Bank ben je goudstaven aan het vertalen. Eigenlijk wordt zo alles teruggebracht naar die standaard vorm, zelfs als die niet in de tentoonstelling aanwezig is. Je infiltreert iets wat niet verwijderd mag worden; de goudstaaf. De Nederlandsche Bank liet jou toe daar in de kluis een mal van te maken, ad hoc, wat eigenlijk een performatieve handeling is. En vanuit daar vertaal je die vorm. Maar zijn valuta, circulatie, geld, munten, briefjes, niet ook een vertaling van waarde? En wie heeft eigenlijk die vorm van de goudstaaf bepaald?

Sarah: Misschien is simpelweg een goudgieter gevraagd ‘vind een handzame vorm voor goud, dus maak een mal’. Maar goud heeft altijd een geschiedenis: Inca’s gebruikten goud voor bekers, haarspelden! Het ging hen niet om de monetaire waarde maar om de fysische en mythische eigenschappen van goud. Ik raakte in de kluis gefascineerd door het gebruiksvoorwerp dat de goudstaaf ook is en hoe je dat zou kunnen transformeren.

Krist: Eigenlijk is de vorm van de goudstaaf misschien wel de meest non functionele vorm. Sarah: Misschien wel. 

From the blue play till shifting circles - Rob Birza

From the blue play till shifting circles
In 1991 verwierf De Nederlandsche Bank haar eerste kunstwerk van Rob Birza. Sinds die tijd is DNB Birza blijven volgen. From the blue play till shifting circles is een tentoonstelling met een aantal werken uit de collectie van DNB aangevuld met oud en nieuw werk van Birza.

Iris

Engage, Exchange
DNB’s art collection is not only of benefit to its employees, but also to visitors, in inspiring and encouraging a dialogue about the various subjects represented by the works of art. These engaged works revolve around artistic production that engages in a broad range of social, political, historical or economic events, actors or systems.  

We have combined works from three Rijksakademie residents, Wu Chi-Yu, Mahmoud Bakhshi and Sam Samiee, with a selection from our existing collection, including works from former Rijksakademie residents. This triggers a dialogue about the events, latent, ongoing or current, that inspire the artists and transpire in their works. Furthermore, this blend of works puts the collection in a new and fresh perspective and contributes to its recontextualisation. Art as a vehicle to convey a message and raise awareness of important issues will be the foundation of the exhibition. 

Participating artists: Ronald Ophuis, Tjebbe Beekman, Mounir Fatmi, Aline Thomassen, Chiyu Wu, Sam Samiee, Mahmoud Bakhshi. Curated by Corine van Emmerik.