Nationale Numismatische Collectie

De Nederlandsche Bank (DNB) beheert sinds eind 2013 de collectie van het voormalige Geldmuseum in Utrecht onder de naam Nationale Numismatische Collectie. 

De munten, bankbiljetten, penningen en andere numismatische objecten zijn naar DNB verhuisd, net als de numismatische bibliotheek. De gesneden stenen zijn in beheer overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.    

Collectie
De collectie bestaat uit ongeveer 400.000 objecten en wordt actief beheerd door DNB. Zo zal de verzameling stapsgewijs online toegankelijk worden gemaakt en wordt een ruimhartig bruikleenbeleid gevoerd waardoor in diverse musea in heel Nederland voorwerpen uit de collectie te zien zijn.  

NUMIS
DNB beheert ook de muntvondstendatabase NUMIS. Hierin staan de gegevens van meer dan 275.000 in Nederland gevonden voorwerpen. Dit zijn voornamelijk munten, maar ook penningen en andere numismatische objecten zijn in NUMIS te vinden. U kunt foto’s van uw vondsten sturen naar numis@dnb.nl. Na determinatie krijgt u de informatie over uw gevonden munt(en) toegestuurd en zullen de gegevens worden opgenomen in NUMIS. De database kan zo blijven groeien. Hiermee levert u een bijdrage aan het onderzoek naar de munt- en geldgeschiedenis.  

Bibliotheek en documentatie
De bibliotheek- en documentatiecollectie omvat circa 25.000 boektitels naast reeksen tijdschriften  en veilingcatalogi uit binnen- en buitenland, vanaf de 16de eeuw tot heden. Publicaties zijn op afspraak raadpleegbaar en er kunnen fotokopieën worden aangevraagd.  

Contact