Betalingsverkeer - Veilig en betrouwbaar

Een stabiel financieel stelsel is sterk afhankelijk van een veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Iedereen moet probleemloos kunnen betalen met munten en bankbiljetten, maar ook met zijn pinpas en creditcard, of via het internet. En de miljoenen transacties die banken dagelijks uitvoeren, moeten veilig en zonder storingen verlopen.

Toezicht op het betalingsverkeer

De Nederlandsche Bank (DNB) ziet toe op een veilig en betrouwbaar betalingsverkeer. Er zijn twee soorten geld:

  • Chartaal geld is tastbaar en bestaat uit bankbiljetten en munten 
  • Giraal geld is niet tastbaar, denk bijvoorbeeld aan een banksaldo     


Chartaal betalingsverkeer

Bankbiljetten die goed beveiligd zijn tegen namaak en regelmatig worden gecontroleerd, zijn essentieel voor het vertrouwen in ons geld. Samen met de ECB en centrale banken uit de eurolanden werkt DNB aan de ontwikkeling van veilige biljetten. Ook zorgt DNB voor de uitgifte van nieuwe biljetten en de geldcirculatie. Hiertoe worden dagelijks zo´n 5 à 6 miljoen bankbiljetten op echtheid en kwaliteit gecontroleerd. Kapotte en vuile biljetten gaan in de versnipperaar en worden vervangen door nieuwe.

Giraal betalingsverkeer

DNB onderhoudt het betaalsysteem waarmee banken en effecteninstellingen hun onderlinge geldtransacties uitvoeren. Nieuwe betaalmogelijkheden (zoals betalen via internet) worden eerst aan een onderzoek onderworpen. Want betaalsystemen die niet goed werken of waarmee fraude mogelijk is, kunnen de financiële stabiliteit ondermijnen.