Financiële stabiliteit als rode draad

Vertrouwen in een stabiel financieel stelsel is essentieel voor het functioneren van onze economie en daarmee voor onze welvaart. Alleen in een stabiel financieel klimaat kunnen bedrijven en consumenten zich richten op economische activiteiten als geld verdienen en geld uitgeven. Daarom vormt financiële stabiliteit de rode draad in de taakuitvoering van DNB.

DNB waakt over financiële stabiliteit

De meeste Nederlanders staan er wellicht nooit bij stil, maar we leven in een land met een goed geolied, stabiel financieel stelsel. Euro's worden overal geaccepteerd en zijn volgend jaar nog ongeveer evenveel waard. Spaargeld staat zonder omkijken op de bank en levert elke maand een beetje rente op. Met een pinpas is probleemloos geld uit de muur te halen. En natuurlijk gaat iedereen ervan uit dat zijn verzekeraar of pensioenfonds netjes zal betalen wanneer het er op aankomt.

Financiële stabiliteit is echter geen vanzelfsprekendheid maar een kwestie van zorgvuldig beleid. DNB waakt over financiële stabiliteit door zich te richten drie hoofdtaken:

  • stabiele prijzen
  • een goed lopend betalingsverkeer
  • solide financiële instellingen

Het zorgen voor stabiele prijzen is een taak die DNB samen met de Europese Centrale Bank en centrale banken van de eurolanden uitvoert, het Eurosysteem. De koopkracht van de euro is immers een zaak van alle eurolanden.
Behalve deze drie hoofdtaken heeft DNB ook een belangrijke adviesfunctie. Zo treedt DNB onder meer op als onafhankelijk economisch adviseur van de regering.