Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Blog Patrick de Neef - Wat als innovaties hard crashen?

Blog

Gepubliceerd: 20 mei 2022

Patrick de Neef

Bent u bezig met innovaties waarvan u denkt dat er weinig mis kan gaan? Extra reden om er nog eens scherp naar te kijken. Voor je het weet is er sprake van een crashnovation, zoals de recente cryptocrash ons laat zien. Dat schrijft DNB’s Chief Innovation Officer Patrick de Neef in zijn nieuwe 'Wat als…'-blog.

Ondanks dat we al wat gewend zijn aan de extreme uitslagen op de cryptomarkt, knipperde ik  donderdag 12 mei toch even met mijn ogen. Dalingen van 30 tot 50 procent op zo’n beetje alles dat met crypto te maken had. En zoals gebruikelijk een dag later weer plussen van 30 tot 80 procent. De waarschuwingen voor volatiliteit zijn dus niet voor niets. Maar er was tussen al dat geschommel iets met meer betekenis gebeurd.

Meer dan volatiliteit

In het groen van vrijdag bleef 1 crypto op rood staan en wel -99,98 procent. Dat is best veel. Ik zal de gebeurtenissen hier niet analyseren en blijf ook weg van de vraag of er sprake van vuil spel is, daar zijn o.a. al aardige YouTube-filmpjes voor. Het punt dat ik hier wil maken, is dat dit meer is dan volatiliteit. De cryptomunt waar het om gaat, Luna, is gekoppeld aan de StableCoin TerraUSD (UST). Het doel van zulke coins is het bieden van stabiliteit in een verder volatiele markt. Ze worden daarom vaak als relatief veilig gezien. Van het ene op het andere moment was het dat niet, en is in een dag een markt van zo’n 20 mrd US$ verdampt. En dat raakt niet alleen grote cryptospelers. Door het label ‘stable’ zullen veel mensen in slaap zijn gesust.  

Zie ook onze uitleg over crypto’s op DNB.nl en voor de liefhebbers, zie ook deze speech van Klaas Knot: Diverse challenges, common threads: Preserving global financial stability today and tomorrow

Neem je kleine of grote risico’s?

We hebben hier dus te maken met een crash van een deelmarkt, een specifieke innovatie in het cryptolandschap. Er valt hier iets van te leren over risicobereidheid en risicoperceptie. Als je echt wilt innoveren, moet je risico accepteren. Je probeert immers nieuwe dingen uit. Het kan zijn dat die niet brengen wat je er van verwacht. Dat is wat ik ’klein risico’ noem. Je investeert een paar maanden werk in iets en besluit er niet mee verder te gaan. Dat leergeld zijn we bereid te betalen, ook bij DNB. Immers, de kosten van stilstaan en achter de feiten aan lopen zijn potentieel gigantisch. Maar er is ook ‘groot risico’. Een veelbelovende innovatie die opgeschaald wordt, snel in gebruik toeneemt en waar iedereen blij mee is. Klinkt fantastisch toch? Dat is het ook, tot het plots niet meer werkt. Dan zijn de gevolgen opeens een groot veelvoud van de impact van een mislukt experiment.

Duurzame innovatie

Wie wil innoveren moet de kleine risico’s bewust vooraf accepteren en de grote risico’s continu verkennen, monitoren en beheersen. Of dit nu gaat over toezichthouden, bankieren, verzekeren, pensioenen of innovaties in onderwijs, er is altijd een mate van risico dat we als mens (of als maatschappij!) niet bereid zijn te nemen. En daar moeten we waakzaam op blijven, want uiteindelijk lopen we bij DNB warm voor duurzame innovatie. U toch ook?

Gezamenlijke experimenten

Bij DNB doen we dat uiteraard voor onze eigen innovaties, het zal u niet verbazen dat de bereidheid om ‘groot risico’ te nemen voor een toezichthouder beperkt is. Maar ‘klein risico’ nemen is wel cruciaal om betekenisvol te kunnen blijven als toezichthouder en centrale bank in een innovatief land met een innovatieve financiële sector. Die vernieuwing in de sector gaat in een behoorlijk tempo en daarom zijn we via het iForum dichter bij de sector gaan staan om via dialoog en gezamenlijke experimenten te ontdekken wat groot en wat klein risico is, voordat we wakker worden op Crashnovation-day.


Het Luna-voorbeeld waar ik mee begon laat zien dat we alert moeten zijn als een innovatie echt iets nieuws toevoegt. Bij UST en Luna was dat de wijze waarop de UST op een waarde van 1 US$ gehouden werd via Luna in plaats van via onderpand met een harde waarde, zoals bij andere StableCoins. Een goed begrip van risico’s en een goede governance om misbruik te voorkomen zijn essentieel om innovaties duurzaam te laten slagen. Daar is ook nieuwe wetgeving voor nodig en gelukkig gaan ook daar de ontwikkelingen door. Dus, bent u bezig met innovaties waarvan u en uw omgeving denken dat er weinig mis kan gaan? Misschien een reden om juist daar nog eens goed naar te kijken!

Lees ook

‘Wat als…’-blog
Patrick de Neef, Chief Innovation Officer bij DNB, blikt in zijn ‘Wat als…’-blog regelmatig vooruit op de impact van de snelle digitaliserende samenleving op DNB, als toezichthouder en centrale bank. Van big data, algoritmes en Artificial Intelligence tot ethiek en privacy. Hij geeft inzicht in de bewegingen en de onzekerheden, en laat zien hoe we bij DNB onze eigen digitalisering en innovatie vormgeven. 

Patrick de Neef

Patrick de Neef

Chief Innovation Officer

Ontdek gerelateerde artikelen