
Meer informatie
- DNB factsheet toegestane grensoverschrijdende financiële dienstverlening door VK-instellingen aan NL-klanten na 2020
- Informatie Rijksoverheid brexit (Verwijst naar een externe site)
- AFM en brexit (Verwijst naar een externe site)
- Brexitloket (Verwijst naar een externe site)
- De Europese Commissie en brexit (Verwijst naar een externe site)
- Bankenbrexit (Verwijst naar een externe site)
- Verbond van Verzekeraars en brexit (Verwijst naar een externe site)
Brexit
Op 31 januari 2020 is het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU getreden op basis van het overeengekomen terugtrekkingsakkoord. Op 24 december 2020 hebben de EU en het VK een akkoord bereikt over een nieuw partnerschap, met afspraken voor de periode vanaf 1 januari 2021. DNB verwelkomt dit akkoord mede vanwege het belang van het VK als handelspartner van de EU, en in het bijzonder Nederland. Het akkoord regelt - zoals verwacht - weinig voor financiële dienstverlening van en naar het VK.
Veelgestelde vragen
Onderstaande Q&As gaan in op een aantal vragen die kunnen spelen bij consumenten en financiële instellingen, en op de rol van DNB bij brexit.
Meer informatie
- DNB factsheet toegestane grensoverschrijdende financiële dienstverlening door VK-instellingen aan NL-klanten na 2020
- Informatie Rijksoverheid brexit (Verwijst naar een externe site)
- AFM en brexit (Verwijst naar een externe site)
- Brexitloket (Verwijst naar een externe site)
- De Europese Commissie en brexit (Verwijst naar een externe site)
- Bankenbrexit (Verwijst naar een externe site)
- Verbond van Verzekeraars en brexit (Verwijst naar een externe site)
Consumenten
Nee, dat kan niet. Vanwege de brexit is het VK sinds 1 januari 2021 geen lid meer van de EU. En het is voor alle banken van buiten de EU verboden om deposito’s aan te houden van personen die in Nederland wonen. Er zijn uitzonderingen: zie factsheet. Als u nog een rekening heeft, bespreek dan de mogelijkheden met uw Britse dienstverlener. Soms kan een Britse bank uw rekening overzetten naar nieuwe of bestaande vestigingen in de EU.
Volgens de Nederlandse wetgeving is het verboden voor banken uit niet-EU-landen om deposito’s aan te houden van klanten in Nederland. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de naleving van deze wetgeving. Vanwege de brexit is het VK geen EU-land meer. Daarom geldt dit verbod sinds 1 januari 2021 ook voor financiële dienstverleners in het VK. Bepaalde klanten zijn wel uitgezonderd van dit verbod: zie factsheet.
Veel Britse financiële instellingen hebben maatregelen genomen om diensten te mogen blijven verlenen aan klanten in Nederland. Een aantal Britse banken heeft naar aanleiding van brexit dochters opgericht of activiteiten van bestaande dochters in EU-landen uitgebreid. Zo kunnen ze rekeningen overzetten naar hun vestigingen in de EU. Informeer bij uw dienstverlener naar de mogelijkheden.
Het is heel vervelend dat uw rekening wordt opgeheven, maar dit is een gevolg van de brexit. Helaas kan De Nederlandsche Bank niets voor u doen. Wij adviseren u hierover contact op te nemen met uw Britse bank. Soms kan een Britse bank uw rekening overzetten naar nieuwe of bestaande vestigingen in de EU.
Ja, dat kan. U kunt met uw Nederlandse bankpas pinnen in winkels.
Vraag dit na bij uw bank. Eventuele extra kosten verschillen per bank.
Ja, dat kan. Het gaat hierbij om overboekingen, incasso’s en betalingen met een pinpas. Banken moeten vanaf 1 januari 2021 wel adresgegevens van de betaler of ontvanger meesturen bij een overboeking/automatische incasso naar of het VK.
Hiervoor kunt u het beste de website van de Belastingdienst/Douane raadplegen.
Financiële instellingen
Het kabinet heeft geen noodzaak gezien om een (tijdelijke) vrijstelling voor dienstverlening door in het VK gevestigde beleggingsondernemingen, alsnog in werking te laten treden na 2020. Hier was al op vooruitgelopen in een Kamerbrief van 21 augustus 2020 [zie hier] Ook de Europese Commissie heeft nog geen equivalentiebesluit op dit terrein gepubliceerd, zoals al eerder aangegeven [zie hier].
Dit betekent dat Britse dienstverleners – zonder het nemen van aanvullende voorbereidende maatregelen – veel van hun diensten vanaf 2021 niet meer kunnen verlenen aan Nederlandse professionele klanten. Dit geldt bijvoorbeeld voor beleggingsdienstverlening gerelateerd aan doorlopende niet-geclearde OTC-derivatencontracten.
Gezien deze ontwikkelingen, heeft DNB Nederlandse financiële instellingen eerder aangeraden om met Britse beleggingsdienstverleners in gesprek te gaan om te voorkomen dat per 1 januari 2021 knelpunten in de dienstverlening ontstaan. Het is daarbij van belang om te verifiëren dat Britse beleggingsdienstverleners per 2021 de juiste vergunningen hebben om diensten aan Nederlandse professionele klanten te kunnen blijven verlenen, bijvoorbeeld door (derivaten)contracten over te zetten naar de EU-entiteiten van Britse dienstverleners.
De toegangsrechten van Britse financiële instellingen voor het verlenen van grensoverschrijdende financiële diensten in Nederland zijn in veel gevallen niet langer van toepassing vanaf 2021. DNB verwacht dat Britse instellingen tijdig voorbereidende maatregelen hebben getroffen, zodat na de overgangsperiode aan de relevante Nederlandse wet- en regelgeving wordt voldaan.
DNB heeft een factsheet gepubliceerd met informatie over welke grensoverschrijdende financiële dienstverlening door VK-instellingen aan Nederlandse klanten nog is toegestaan vanaf 2021, na afloop van de overgangsperiode.
Voor meer informatie over vergunningaanvragen bij DNB, zie hier.
Voor eventuele overige vragen:
- infobetaalinstelling@dnb.nl (betaalinstellingen en elektronisch geldinstellingen).
- crossborderservices@dnb.nl (verzekeraars)
- infocrossborderservicesUKbanks@dnb.nl (banken)
Algemeen
Op verschillende manieren heeft DNB zich voorbereid op de gevolgen van het vertrek van het VK uit het EU. Ten eerste heeft DNB vergunningaanvragen behandeld van Britse financiële instellingen die na de Brexit en de overgangsperiode in Nederland en de EU actief wilden blijven. In Europees verband heeft DNB ook samengewerkt met andere toezichthouders – bijvoorbeeld binnen het SSM – om minimale eisen en verwachtingen te formuleren voor Britse financiële instellingen die zich in de EU willen vestigen.
DNB is daarnaast verantwoordelijk voor de financiële stabiliteit en de betrouwbare en efficiënte werking van het betalingsverkeer. In die hoedanigheid heeft DNB de risico’s als gevolg van Brexit geanalyseerd en heeft DNB onder meer het ministerie van Financiën geadviseerd over aanpassingen in wet- en regelgeving. Over de risico’s van brexit voor de financiële stabiliteit is ook meerdere keren gesproken in het Financieel Stabiliteitscomité (zie hier en hier). Ook heeft DNB erop toegezien dat de instellingen onder ons eigen toezicht en oversight zich voorbereidden op de gevolgen van brexit. Tot slot heeft DNB noodzakelijke voorbereidingen getroffen bij contracten die DNB zelf heeft lopen met Britse tegenpartijen in de eigen handelsoperaties.
Als gevolg van de Brexit hebben verschillende Britse financiële instellingen zich in Nederland gevestigd om toegang tot de Europese markt te houden. Er zijn zo’n 40 Brexit-gerelateerde vergunningen verstrekt door DNB zelf, of in een adviesrol richting de AFM (waarbij de AFM de vergunningverlener is). Dit betreft een gevarieerde groep aan instellingen: naast enkele banken en verzekeraars, gaat het vooral om betaalinstellingen, elektronisch geldinstellingen en beleggingsondernemingen (zoals handelsplatformen).
In mei 2019 hebben DNB en de AFM, ter voorbereiding op brexit, een Memorandum of Understanding ondertekend met de Prudential Regulatory Authority (PRA) en Financial Conduct Authority (FCA). Dit MoU biedt een grondslag voor de vier toezichthouders om ook na brexit samen te blijven werken en toezichtinformatie uit te wisselen. Het is gebaseerd op een raamwerk dat eerder in EBA-verband is opgesteld. Het MoU is in werking getreden na de overgangsperiode, vanaf het moment dat EU wet- en regelgeving niet langer van kracht is in het VK.
Het MoU omvat onder andere afspraken over welk type informatie uitgewisseld kan worden over instellingen die grensoverschrijdende activiteiten tussen Nederland en het VK uitvoeren. Ook bevat het praktische afspraken over samenwerking in het uitvoeren van gezamenlijke toezichtstaken. Het MoU heeft betrekking op alle instellingen die onder toezicht staan bij DNB (en de AFM, PRA en FCA), met uitzondering van (her)verzekeraars en pensioenfondsen. Voor deze twee categorieën zijn in EIOPA-verband multilaterale MoU’s (MMoU’s) afgesloten tussen EU27-toezichthouders en de PRA, FCA en de Britse pensioentoezichthouder TPR. DNB en de AFM zijn ook medeondertekenaars van deze MMoU’s.