Het aflopen van de brexit overgangsperiode eind 2020 kan betekenen dat er veranderingen optreden in de dienstverlening die u normaal gewend bent van Britse financiële instellingen. Zo kunnen bijvoorbeeld Britse banken na afloop van de overgangsperiode niet langer grensoverschrijdend vanuit het VK diensten verlenen aan retailklanten in Nederland door deposito’s aan te trekken of aan te houden (spaar- en betaalrekeningen). De geldende wet- en regelgeving heeft daarmee als doel om retailklanten te beschermen. Specifieke groepen professionele klanten (professionele marktpartijen) kunnen wel bediend blijven worden. Recent heeft DNB voor Britse financiële instellingen een factsheet gepubliceerd met informatie over welke grensoverschrijdende financiële dienstverlening door VK-instellingen aan klanten in Nederland nog wel/niet is toegestaan vanaf 2021, na afloop van de overgangsperiode.
Veel Britse financiële instellingen – waaronder Britse banken –hebben daarom maatregelen genomen om diensten te mogen blijven verlenen aan klanten in Nederland (en elders in de EU) na afloop van de overgangsperiode. Eén van de opties die Britse banken hadden om klanten in de EU/Nederland te blijven bedienen is het overzetten van klanten naar nieuwe of bestaande vestigingen in de EU. Een aantal Britse banken heeft naar aanleiding van brexit dan ook Europese dochters opgericht of activiteiten van bestaande dochters uitgebreid. Het aflopen van de overgangsperiode eind vorig jaar kan echter ook betekenen dat een Britse financiële instelling besluit om de dienstverlening aan klanten in Nederland en elders in de EU te beëindigen. Dit is helaas een gevolg van brexit. Wanneer er veranderingen zijn in klantrelaties, dienen Britse financiële instellingen hierover tijdig en helder te communiceren met klanten in Nederland. DNB heeft de Britse toezichthouders ook op het belang hiervan gewezen.
Indien u vragen heeft over de gevolgen van brexit voor de dienst(en) die u afneemt bij een Britse financiële instelling, of welke alternatieve mogelijkheden er bestaan, kunt u zich het beste wenden tot uw Britse dienstverlener. Voor verdere informatie over kredietverlening – waaronder hypotheekleningen – door Britse banken aan retailklanten in Nederland, verwijzen wij daarnaast naar de informatie gepubliceerd door de AFM.