Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Familiehypotheken

Een hypotheeklening afsluiten bij familie of vrienden gebeurt in Nederland best vaak. En hoewel zo’n lening de ontvanger goed kan helpen bij de aanschaf van een woning, kan die er ook voor zorgen dat woningen in Nederland nog duurder worden. 

Familie aan tafel

In Nederland maakten in 2020 zo’n 645.000 huishoudens gebruik van een zogeheten familiehypotheek. Zij hebben een hypotheeklening afgesloten bij familie of vrienden. De totale waarde van familiehypotheken in 2020 was 70 miljard euro, ongeveer 10% van de totale hypotheekschuld in Nederland.  

Die familiehypotheek komt vaak bovenop een hypotheek bij een bank of een andere financiële partij. Soms gebruiken mensen een familiehypotheek ook om meer te kunnen lenen dan mogelijk is op basis van de Nibudnormen. Als je dat doet, kun je dus een woning die eigenlijk te duur is, toch kopen. 

Extra duur 

Maar als huishoudens meer kunnen uitgeven aan een huis – meer 'financieringsruimte’ hebben -, dan kan dat de huizenprijzen opdrijven. Dit hebben we eerder al eens uitgezocht. We weten niet precies met hoeveel procent huizen duurder worden door extra financieringsruimte bij een familiehypotheek. Wat we wel weten is dat als kopers meer financieringsruimte hebben, ze meer kunnen bieden. En dat drijft de huizenprijzen op.  

Hoewel we de exacte invloed niet kunnen kwantificeren, hebben we in een eerdere analyse vastgesteld dat de financieringsruimte van kopers meer invloed heeft op huizenprijzen dan een tekort aan woningen. De relatie tussen leenruimte en huizenprijzen komt in de literatuur over de Nederlandse woningmarkt vaak terug, zoals de bijlage van de analyse laat zien.  

Fiscaal voordeel 

Een familiehypotheek kan ook een extra belastingvoordeel opleveren. Dat zit zo. Voor de hypotheekrenteaftrek van een familiehypotheek gelden dezelfde regels als bij commerciële hypotheken. Ook moet de rente marktconform zijn. Alleen dan mag de hypotheekrente worden afgetrokken van het belastbaar inkomen. 

Maar ouders die hypotheken aan kinderen verstrekken, kunnen ervoor kiezen om de rentekosten jaarlijks belastingvrij terug te schenken. Dat kan tot een maximum van 6.035 euro. De effectief betaalde rente valt dan lager uit, terwijl er wel fiscaal voordeel wordt behaald via de hypotheekrenteaftrek.  

Helpende hand 

Is DNB dan tegen het idee dat ouders hun kinderen helpen een woning te kopen? Uiteraard niet. Het is heel goed te begrijpen dat ouders hun kinderen (financieel) willen helpen bij de koop van een woning. Het staat in Nederland iedereen vrij om geld te schenken, tegen de geldende belastingregels. De keuze tussen een lening en een schenking zou alleen niet beïnvloed moeten worden door de belasting. Door boven de leennormen geld te lenen en de hypotheekrente af te trekken van het belastbaar inkomen, kan het gebruik van een familiehypotheek een belastingvoordeel opleveren.

Meer weten? Twee DNB-medewerkers deden uitgebreid onderzoek naar familiehypotheken. Lees hun bevindingen in dit artikel op de website van DNB en dit artikel op economenplatform ESB.

Veelgestelde vragen

Categorieën