Lonen stijgen soms fors
Lonen en prijzen reageren op elkaar. Hogere lonen betekenen hogere kosten voor de werkgever, die deze voor een deel zal doorberekenen aan de klant zodat de prijzen stijgen. Tegelijkertijd kampen verschillende sectoren met tekorten aan personeel. Om personeel aan te trekken en te behouden bieden werkgevers daarom hogere salarissen. Soms gaat dat om forse loonstijgingen van wel 10% en meer.
Verhoog lonen en winsten beheerst
Met name in de laatste maanden van vorig jaar zagen we een stijging van bedrijfswinsten. Dankzij het hersteleffect uit corona konden bedrijven hogere prijzen vragen zonder dat de klanten weg bleven. Hierdoor werden hun winsten hoger. Voor het bestrijden van de inflatie is het belangrijk dat niet alleen de stijging van lonen, maar ook die van winsten beheerst verloopt.
Overheid moet op de begroting letten
Het begrotingstekort blijft net onder de 3% van ons bruto binnenlands product (bbp), dus net onder de norm die in Europees verband is afgesproken. Omdat de economie goed draait, is dit begrotingstekort aan de hoge kant. Als de overheid veel uitgeeft, werkt dat oververhitting van de economie in de hand. Dit zorgt voor opwaartse druk op de inflatie. Als de overheid besluit tot nieuwe uitgaven (zoals bijvoorbeeld koopkrachtondersteuning voor huishoudens) is het belangrijk dat die extra uitgaven gedekt zijn. Anders blijft de inflatie langer hoog.