Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

04 augustus 2022 Algemeen
Noodgeld tijdens de tweede wereld oorlog

Op 10 mei 1940 begon voor Nederland de Tweede Wereldoorlog. Het betalingsverkeer kwam hiermee direct in gevaar. Betaalmiddelen konden mensen, winkels en gemeenten niet meer veilig bereiken. Hierdoor ontstond direct een geldtekort. Daarom kregen gemeenten toestemming noodgeld in omloop te brengen, in Schiedam waren dat papieren guldens en rijksdaalders. Met dit noodgeld werd het betalingsverkeer op gang gehouden.

Biljetten van 0,25 cent zijn in Schiedam nooit gebruikt, maar gezien deze proef met serienummer A 00000 heeft men dat wel overwogen. Het biljet draagt de datum 15 mei 1940, twee dagen eerder dan de datum op de biljetten die wél hebben gecirculeerd.

De NNC kreeg proefdrukken van de papieren gulden en rijksdaalder cadeau, beide met hetzelfde serienummer ‘0000’ en de vroege datum als op het 0,25 cent-biljet. Deze zijn uiteindelijk, na kleine aanpassingen, in omloop gebracht.

De postume schenker is H(enk) C. Bos (1926-2007), zijn vader heeft voor de drukkerij gewerkt waar de biljetten zijn gedrukt. De unieke noodbiljetten zijn zorgvuldig door Bos bewaard en via de zolder van de executeur testamentair bij de NNC terecht gekomen.