Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

U kunt onder voorwaarden een vergoeding vragen voor beschadigde eurobiljetten, euromunten en sommige biljetten van guldens. Dat kan op twee manieren: per post of bij de Kas van De Nederlandsche Bank (DNB).

Vergoeding

U kunt een vergoeding krijgen als:

 • meer dan de helft over is van het eurobankbiljet
 • het biljet per ongeluk is beschadigd.

U krijgt geen vergoeding als:

 • de helft of minder over is van het eurobankbiljet
 • het biljet met opzet is beschadigd.

Vul het formulier in

Wilt u een vergoeding aanvragen? Download eerst het juiste formulier, vul het in, print en onderteken het. We hebben formulieren voor:

Opsturen per post

Als u de biljetten en/of munten per post wilt inleveren, stuur dan het volgende op:

 • het ingevulde en ondertekende formulier
 • de biljetten en/of munten
 • een kopie van uw legitimatiebewijs

Bovenstaande stuurt u naar:

DNB
Afdeling Cash Operations L&S
Postbus 98
1000 AB Amsterdam

De verzendkosten en het risico van verlies zijn voor uw rekening. Het is mogelijk om het aangetekend te versturen. Hiervoor kunt u informeren bij het postbedrijf.

Inleveren bij DNB: maak eerst een afspraak

Wilt u met bankbiljetten of munten langskomen bij DNB? Maak eerst een afspraak. Daarvoor belt u +31 20 524 2727 op werkdagen van 09.00 - 12.00 uur.

Neem het volgende mee naar uw afspraak:

 • het ingevulde en ondertekende formulier
 • de biljetten of munten
 • uw legitimatiebewijs

Grote bedragen of veel munten

Gaat het om meer dan EUR 2.000, 4.000 guldens of grote hoeveelheden munten, dan moet u eerst een verzoek voor een vergoeding mailen naar: omwisselverzoek@dnb.nl. Noot: wacht op een reactie voordat u het geld per post opstuurt of langskomt.

Omwisselen echte en onbeschadigde eurobankbiljetten

Bij DNB kunt u ook eurobankbiljetten omwisselen. Bijvoorbeeld een 100-eurobankbiljet voor vijf 20-eurobankbiljetten. Als het om meer dan EUR 2.000 gaat, dien ook dan eerst verzoek in bij omwisselverzoek@dnb.nl. Wacht op een reactie voordat u het geld per post opstuurt of langskomt

Vragen en controle

Of het nu gaat om een vergoeding voor beschadigde munten of biljetten of het omwisselen van biljetten, DNB behandelt elk verzoek zorgvuldig. We controleren of de biljetten en munten echt zijn. En we gaan na of u op een internationale sanctielijst voorkomt. U krijgt ook vragen over:

 • waar het geld vandaan komt
 • de oorzaak van de beschadiging van een biljet of munt

Als uw aanvraag wordt goedgekeurd

U krijgt een vergoeding als aan alle voorwaarden wordt voldaan. DNB bepaalt de waarde van de door u ingeleverde biljetten en munten. Dit bedrag wordt meestal binnen twee maanden overgemaakt op uw bankrekening, u krijgt daar geen bericht van. Als we meer informatie nodig hebben, nemen we contact op en kan het langer duren. Als u de Kas van DNB bezoekt, kunt u ook vragen om een vergoeding in contant geld.

Afgewezen aanvraag

Als u niet aan alle voorwaarden voldoet, krijgt u geen vergoeding. We kunnen de door u ingeleverde biljetten inhouden. Dat doen we als aannemelijk is dat de biljetten met opzet zijn beschadigd. Of als er sprake is van een strafbaar feit. Denk aan diefstal, drugshandel en witwassen. In dat laatste geval kunnen de biljetten worden overgedragen aan de politie. U kunt bezwaar maken tegen dit besluit.

Let op: DNB is wettelijk verplicht een transactie te melden die kan duiden op witwassen of terrorismefinanciering. Die melding moet worden gedaan bij de Nederlandse Financial Intelligence Unit.

Cheques

Het is niet mogelijk om cheques te verzilveren bij DNB. U kunt contact opnemen met commerciële banken om na te gaan of zij cheques accepteren. U kunt ons register van banken raadplegen voor een overzicht van de commerciële banken in Nederland. Als het verzilveren niet lukt, kunt u de uitgevende partij vragen om het geld voortaan via een (internationale) overboeking te verstrekken.

Aanvraag voor omwisselen van eurobankbiljetten

39KB PDF
Download

Aanvraag voor vergoeding beschadigde eurobankbiljetten

43KB PDF
Download

Aanvraag voor omwisselen van guldenbankbiljetten

43KB PDF
Download

Aanvraag voor omwisselen verzamelaarsmunten

44KB PDF
Download

Aanvraag voor vergoeding beschadigde euromunten

47KB PDF
Download