Portomonee met eurobiljetten en -munten

Contant geld in jouw noodpakket

Maak jij een noodpakket om je voor te bereiden op een ramp of noodsituatie? Doe er ook contant geld in. Denk aan 70 euro per volwassene en 30 euro per kind.

Contant betalen in noodsituaties

Snel en gemakkelijk betalen op de manier die jou uitkomt. Dat zijn we gewend, daar vertrouwen we op. Maar heel soms kan er iets toch goed misgaan. Denk aan een stroomstoring, een storing bij jouw bank of de wifi valt uit. Dan kan je misschien niet betalen zoals je gewend bent. Maar betalen met contant geld kan bijna altijd.

70 euro per volwassene, 30 per kind in jouw noodpakket 

Zorg ervoor dat je wat contant geld achter de hand hebt. Hoeveel? Advies voor een noodpakket voor de eerste 72 uur na een ramp of noodsituatie is: 70 euro voor een volwassene en 30 euro voor een kind. Handig is om verschillende biljetten en munten te hebben. Zo kan je zoveel mogelijk gepast betalen. Het is niet nodig om nu onmiddellijk contant geld in huis halen. Leg de komende maanden steeds wat contant geld opzij voor jouw noodpakket.

Meerdere betaalmiddelen voor verschillende situaties

Hoe je kan betalen, hangt af van wat de noodsituatie is. Gaat het om een storing bij een bank? Is de wifi uitgevallen? Is er een stroomstoring? Of dat alles tegelijk? Handig is om je voor te bereiden op verschillende situaties en meerdere betaalmiddelen te hebben. Denk naast contant geld ook aan een pinpas en contactloos betalen met een telefoon of smartwatch. En een app van jouw bank om geld over te boeken en betaalverzoeken te versturen en voldoen. Als betalen met het ene middel niet lukt, kan je misschien wel met het andere betalen in geval van nood.