Betalen met de digitale euro met behulp van een horloge

Waarom komt er misschien een digitale euro?

De Europese Centrale Bank doet onderzoek naar de digitale euro. Als die er komt, dan kunnen we op twee manieren betalen met geld van een centrale bank: met de vertrouwde eurobiljetten en -munten voor contante betalingen én met de digitale euro voor digitale betalingen. Daarbij kan de digitale euro de onafhankelijkheid van Europa vergroten.

CBDC

De digitale euro wordt ook wel central bank digital currency (CBDC) of digitaal centralebankgeld genoemd.

Waarom komt er misschien een digitale euro?

Op dit moment kan je in Europa op meerdere manieren betalen. Bijvoorbeeld met digitaal geld op jouw bankrekening. Een bank is een privaat bedrijf en daarom wordt dit geld ook wel privaat geld genoemd. Daarnaast heb je contant geld: de euro. Dat wordt publiek geld genoemd, want dit geld wordt uitgegeven door de ECB. Nu gaan betalingen steeds vaker digitaal. Daarom is het voorstel dat de ECB ook een euro voor digitale betalingen gaat uitgeven. Dat wordt de digitale euro. Met deze nieuwe euro krijg je een tweede publiek betaalmiddel naast de vertrouwde eurobiljetten en munten. En net zoals contant geld kan de digitale euro een eenvoudig, breed geaccepteerd, veilig én betrouwbaar publiek betaalmiddel bieden. Voor iedereen in Europa.

Digitale euro voor jou

Stel er komt een digitale euro. Dat wordt dan een nieuw betaalmiddel naast contant geld en het digitale geld op jouw bankrekening. Ook voor jou kan de digitale euro handig zijn. Benieuwd? Lees hier hoe jij straks misschien ook met digitale euro’s kan betalen.

Een sterker Europa

Op dit moment is er geen Europees alternatief voor digitale betalingen voor het hele eurogebied. Voor onze betalingen aan de kassa zijn we sterk afhankelijk van grote Amerikaanse bedrijven als Visa en Mastercard. Zij verwerken zo’n tweederde van alle kaartbetalingen in het eurogebied. Ook Nederland is van deze bedrijven afhankelijk. En onze betalingen online en met de telefoon gaan ook steeds meer via Amerikaanse techbedrijven zoals Apple Pay. Een digitale euro, gebaseerd op Europese technologie, zou het eurogebied robuuster kunnen maken. Het maakt ons minder afhankelijk van niet-Europese betalingsdienstaanbieders. Dat zou de strategische autonomie van Europa ondersteunen.

Europese politiek beslist over digitale euro

De Europese Commissie heeft op 28 juni 2023 een wetsvoorstel gepubliceerd voor de invoering van een digitale euro. Daarover wordt nu onderhandeld in Brussel, waar ook Nederland aan tafel zit. Ook in het Nederlandse parlement is de digitale euro een onderwerp van gesprek. Zowel het Europese Parlement als de Raad van de Europese Unie moeten akkoord gaan met het wetsvoorstel. Als de Europese politiek instemt met het wetsvoorstel, kan de ECB de digitale euro uitgeven. 

Voorbereiding ECB

De ECB wil goed voorbereid zijn voor het geval de Europese politiek akkoord gaat met het wetsvoorstel voor de digitale euro. De ECB, DNB en de centrale banken van de eurolanden werken daar hard aan. Zo werken ze samen met verschillende stakeholders aan de ontwikkeling van een zogenoemd rulebook met technische regels en afspraken voor betalingen. Ook zijn ze bezig met de voorbereiding van de technische componenten van de digitale euro. De ECB heeft de voorbereidingsfase opgeknipt in twee fasen. Na de eerste fase van twee jaar besluit de ECB in oktober 2025 of zij doorgaat met het volgende deel.

Rol DNB

De nationale centrale banken van het eurogebied zijn in de verschillende project- en werkgroepen van de ECB vertegenwoordigd. Zo neemt DNB deel aan de High-Level Task Force die het digitale europroject stuurt en rapporteert aan de Raad van Bestuur van de ECB. DNB is voorzitter van de nationale Task Force Digitale Euro van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Daarnaast geeft DNB advies over de digitale euro aan het Ministerie van Financiën en de Nederlandse politiek​.

Meer weten over de digitale euro?