DNB Cashcentrum

De Nederlandsche Bank gaat haar bankbiljettenbedrijf en goudkluis verplaatsen naar het defensieterrein Camp New Amsterdam in de gemeente Zeist. Hier wordt het DNB Cashcentrum gebouwd.

DNB gaat de goudkluis en bankbiljettenbedrijf verhuizen naar een nieuw DNB Cashcentrum te Zeist.


De goudkluis en het bankbiljettenbedrijf  maakten tot voor kort onderdeel uit van  het DNB-gebouw in het centrum van Amsterdam. DNB heeft besloten tot verhuizing om meerdere redenen:

  • De aanwezigheid van het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis vergt zeer hoge beveiligingsmaatregelen, die de toegankelijkheid voor medewerkers en bezoekers steeds meer in de weg staan.
  • Regelmatig waardetransport in het centrum van Amsterdam is complex.

DNB Cashcentrum in Zeist

Er wordt een nieuw DNB Cashcentrum gebouwd dat begin 2023 klaar moet zijn voor gebruik. Dit Cashcentrum komt op het terrein van Camp New Amsterdam in Zeist, waar onder andere eenheden van de Koninklijke Marechaussee (KMar) gevestigd zijn. De KMar vervult een belangrijke rol bij de beveiliging van de waardetransporten van DNB.

Functies DNB Cashcentrum

Plattegrond Cashcentrum Zeist
Het nieuwe DNB Cashcentrum krijgt meerdere functies:
  • De sortering en distributie van de eurobankbiljetten. Vanuit Camp New Amsterdam vinden straks de waardetransporten plaats om de professionele geldverwerkers te voorzien van bankbiljetten en munten
  • Het Nationaal Analysecentrum voor de registratie en analyse van vervalsingen.
  • Een Europees Testcentrum voor onderzoek naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten.
  • De opslag van goud, bankbiljetten en munten.

Tijdelijke locatie

Vanwege de renovatie van ons hoofdkantoor verhuisden goud en geld in oktober 2020 naar een tijdelijke locatie in Haarlem. Als het DNB Cashcentrum klaar is, verhuizen ze daarnaartoe.
Bekijk hoe geld en goud van Amsterdam naar Haarlem verhuisden!

Veelgestelde vragen

De komst van het DNB Cashcentrum in Zeist roept voor betrokkenen en omwonenden vragen op. Hieronder staat een actueel overzicht van de meest gestelde vragen.