Actueel en innovaties

Aan de kassa, onderweg of thuis: overal en altijd wilt u veilig en snel kunnen betalen. DNB zet zich in voor een efficiënt en betrouwbaar betalingsverkeer. Voor nu én in de toekomst. DNB doet onderzoek naar innovaties en actuele trends.

200eurobiljet

ECB onthult nieuwe 100- en 200-eurobankbiljetten

Maandag 17 september onthulde de Europese Centrale Bank (ECB) de nieuwe 100- en 200-eurobankbiljetten. De nieuwe biljetten zijn kleiner dan de oude biljetten: ze zijn even hoog als het biljet van 50 euro maar wel weer wat langer. Evenals het nieuwe vijfje, tientje, twintigje en vijftigje zijn de nieuwe biljetten uitgerust met nieuwe echtheidskenmerken. De nieuwe biljetten komen in omloop op 28 mei 2019. Bekijk hier de bankbiljetten video.

Het nieuwe betalen: PSD2

Met de komst van PSD2 kunt u gebruikmaken van twee nieuwe diensten:

  • betaalinitiatiedienst. Een voorbeeld: bij het online winkelen geeft u een bedrijf de opdracht om de betaling voor u uit te voeren.
  • rekeninginformatiedienst. Een voorbeeld: een bedrijf maakt voor u een huishoudboekje: een overzicht van al uw bankrekeningen.
Met de komst van PSD2 kunt u gebruikmaken van nieuwe betaal- en informatiediensten

 
U beslist zelf of u gebruik wilt maken van één of beide diensten. Niets is verplicht. Kiest u voor een nieuwe dienst van een bepaald bedrijf? Dan moet u dit bedrijf toegang geven tot uw bankrekening. PSD2 regelt dat de toegang tot de rekening veilig is. En een bedrijf moet een vergunning van DNB hebben.

> Meer informatie over PSD2


 

Mobiel betalen

Contactloos betalen bij de kassa kan ook met de smartphone – zelfs in het buitenland. Daarvoor installeert u een app op uw smartphone: een mobiele portemonnee. Benieuwd hoe het werkt? Bekijk de vlog.