Actueel en innovaties

Aan de kassa, onderweg of thuis: overal en altijd wilt u veilig en snel kunnen betalen. DNB zet zich in voor een efficiënt en betrouwbaar betalingsverkeer. Voor nu én in de toekomst. DNB doet onderzoek naar innovaties en actuele trends.

Onderzoek naar de digitale euro en de ontwikkeling

Het onderzoek naar een veilige, toegankelijke en efficiënte digitale euro kost tijd. Tijdens de verkenningsfase werkt het Eurosysteem aan ontwerpideeën, doen we een aantal technische experimenten en spreken we met belanghebbenden en (inter)nationale partners. Rond medio 2021 beslissen we gezamenlijk of we doorgaan met een verdere onderzoeksfase naar de vereisten en vormgeving van een digitale euro. Het Eurosysteem is gestart met een publieke consultatie om de behoefte van gebruikers, (inter)nationale partners en andere belanghebbenden mee te nemen in dit besluit. Op 12 oktober 2020 heeft de ECB een vragenlijst op haar website geplaatst voor zowel burgers, bedrijven, (financiële) instellingen, en academici – laat uiterlijk op 12 januari 2021 uw stem horen! 

Voor meer informatie over de digitale euro, bezoek de ECB website en lees ons rapport.

MOB-rapport ‘Naar een nieuwe visie op contant geld in Nederland’

Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer vindt het voor de maatschappij nog steeds belangrijk, ook als steeds meer gepind wordt, dat contant geld goed blijft functioneren als betaalmiddel aan de kassa. Meer hierover leest u in het rapport ‘Naar een nieuwe visie op contant geld in Nederland’.

Sneller betalen: van 5 dagen naar 5 seconden

In 2013 kon een betaling rond Pasen vijf dagen duren. Anno 2019 kan dat in vijf seconden. Dankzij instant payments. Dat zijn betalingen die binnen enkele seconden op de rekening van de begunstigde staan. Elke dag van de week en op elk moment van de dag. Daarmee staat uw online overschrijving binnen 5 seconden op de rekening van de begunstigde. Ook als die bij een andere bank zit. Om dit voor elkaar te krijgen is jarenlang achter de schermen gewerkt door DNB, de Betaalvereniging en de banken. Nu is het zover: klanten van onder andere ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank kunnen deze snelle instant betalingen doen.

Bloemenwinkel

Pinnen beter voor milieu dan cash 

Betalen met de pinpas is iets minder belastend voor het milieu dan contant afrekenen. Zo blijkt uit DNB-onderzoek. De impact van een pinpasbetaling op het milieu staat gelijk aan het 1 ½ uur lang laten branden van een spaarlamp van 8 watt. Een contante betaling komt overeen met twee uur en is dus nog iets slechter voor het milieu. Overigens is de totale milieubelasting van pin- en cashbetalingen beperkt: in totaal 0,015% van de CO2-uitstoot van de Nederlandse economie. Natuurlijk zijn er mogelijkheden om de milieubelasting te verminderen. Denk aan het gebruik van duurzame energie door pinterminals. Ook in het vervoer van bankbiljetten is milieuwinst te boeken. Dat kan door over te stappen op hybride trucks. En voortaan de vrachtwagens op fossiele brandstof aan de kant te laten staan. Lees meer.

Pas munt en cash

ECB onthult nieuwe 100- en 200-eurobankbiljetten

Maandag 17 september onthulde de Europese Centrale Bank (ECB) de nieuwe 100- en 200-eurobankbiljetten. De nieuwe biljetten zijn kleiner dan de oude biljetten: ze zijn even hoog als het biljet van 50 euro maar wel weer wat langer. Evenals het nieuwe vijfje, tientje, twintigje en vijftigje zijn de nieuwe biljetten uitgerust met nieuwe echtheidskenmerken. De nieuwe biljetten komen in omloop op 28 mei 2019. Bekijk hier de bankbiljetten video.

200eurobiljet

Het nieuwe betalen: PSD2

Met de komst van PSD2 kunt u gebruikmaken van twee nieuwe diensten:

  • betaalinitiatiedienst. Een voorbeeld: bij het online winkelen geeft u een bedrijf de opdracht om de betaling voor u uit te voeren.
  • rekeninginformatiedienst. Een voorbeeld: een bedrijf maakt voor u een huishoudboekje: een overzicht van al uw bankrekeningen.
Met de komst van PSD2 kunt u gebruikmaken van nieuwe betaal- en informatiediensten

 
U beslist zelf of u gebruik wilt maken van één of beide diensten. Niets is verplicht. Kiest u voor een nieuwe dienst van een bepaald bedrijf? Dan moet u dit bedrijf toegang geven tot uw bankrekening. PSD2 regelt dat de toegang tot de rekening veilig is. En een bedrijf moet een vergunning van DNB hebben.

> Meer informatie over PSD2