Crypto’s

DNB waarschuwt voor de risico’s van crypto’s als bitcoin en ethereum. Tegelijkertijd ziet DNB de nieuwe mogelijkheden van de blockchaintechnologie.

Crypto's

Risico’s

Bitcoin en andere crypto’s worden niet ondersteund door centrale banken of toezichthouders. Evenmin is er een garantiestelsel. DNB waarschuwt voor de risico’s van investeringen in crypto’s en de risico’s van financieel-economische criminaliteit. Maar het is niet de taak van DNB om een verbod op te leggen of regels te stellen. De ECB gaat evenmin een verbod instellen, zo stelt Mario Draghi tijdens het ECB jongerendebat. Draghi waarschuwt daarbij wel. ‘De euro wordt gedekt door de ECB; de dollar door de Fed. Maar niemand dekt de bitcoin, zo stelt hij.

How can we harness blockchain technology to support the economy?

Potentieel

Naast risico’s ziet DNB ook potentieel voor bepaalde toepassingen van crypto’s en de innovatieve technologie achter crypto’s. Dat is de zogenoemde blockchaintechnologie. Crypto’s kunnen de verdere ontwikkeling van blockchainapplicaties faciliteren, bijvoorbeeld voor het vastleggen van rechten in activa. Daarnaast kunnen crypto’s mogelijk bijdragen aan een goedkoper en sneller grensoverschrijdend betalingsverkeer.

Blockchain

DNB doet onderzoek naar de mogelijkheden van de blockchaintechnologie voor het betalingsverkeer. Daarom investeert DNB in kennis van deze technologie en experimenteert zelf ook daarmee. DNB heeft een testnetwerk gebouwd dat is gebaseerd op blockchain, om meer praktische kennis op te doen. De uitkomsten van het onderzoek bevestigen dat de techniek nog niet volwassen genoeg is om een rol te spelen in ons betalingsverkeer. Het voldoet op dit moment niet aan de hoge eisen van financiële marktinfrastructuren (FMI). Wel toont het onderzoek aan dat de technologie zeker interessant is en wellicht op termijn mogelijkheden kan bieden voor de financiële wereld en daarbuiten.

Wetgeving 

Crypto’s zijn kwetsbaar voor financieel economische criminaliteit. Om dit risico aan te pakken is de vierde Europese anti-witwasrichtlijn herzien. Deze maatregelen zijn nu vertaald naar de Nederlandse wetgeving. Vanaf 10 januari 2020 gelden de normen van deze anti-witwasrichtlijn ook voor de platformen voor de omwisseling van crypto’s naar fiat geld en voor aanbieders van cryptobewaarportemonnees. Deze aanbieders dienen zich bij DNB te registreren op het moment dat de wet in werking treedt. Ook wordt DNB op grond van het wetsvoorstel de toezichthoudende autoriteit op deze aanbieders. Zie voor meer informatie de Openboek Toezicht pagina (bij Meer Lezen staat een link).