Crypto’s

DNB waarschuwt voor de risico’s van crypto’s als bitcoin en ethereum. Tegelijkertijd ziet DNB de nieuwe mogelijkheden van de blockchaintechnologie.

Crypto's

Crypto's

Bitcoin en andere crypto’s worden niet ondersteund door centrale banken of toezichthouders. Evenmin is er een garantiestelsel. DNB waarschuwt voor de risico’s van investeringen in crypto’s. Maar het is niet de taak van DNB om een verbod op te leggen of regels te stellen. De ECB gaat evenmin een verbod instellen, zo stelt Mario Draghi tijdens het ECB jongerendebat. Draghi waarschuwt daarbij wel. ‘De euro wordt gedekt door de ECB; de dollar door de Fed. Maar niemand dekt de bitcoin, zo stelt hij.

Blockchain

DNB doet onderzoek naar de mogelijkheden van de blockchaintechnologie voor het betalingsverkeer. Daarom investeert DNB in kennis van deze technologie en experimenteert zelf ook daarmee. DNB heeft een testnetwerk gebouwd dat is gebaseerd op blockchain, om meer praktische kennis op te doen. Ook is DNB betrokken bij een proefproject waarin een Nederlandse bank vastgoeddata bijhoudt op een blockchainnetwerk, zodat de toezichthouders altijd beschikken over de meest recente gegevens. De uitkomsten van de onderzoeken bevestigen dat de techniek nog niet volwassen genoeg is om een rol te spelen in ons betalingsverkeer. Deze is nog te traag en niet duurzaam genoeg. Wel tonen deze onderzoeken aan dat de technologie zeker interessant is en wellicht op termijn mogelijkheden kan bieden voor de financiële wereld en daarbuiten.

Ook voert DNB gesprekken met marktpartijen over mogelijke toepassingen, om zo vanuit haar rol bij te dragen aan innovatie. Ook de ECB onderzoekt de mogelijkheden, maar stelt vast: Distributed ledger technology (DLT) is op dit moment nog onvoldoende ontwikkeld en daarom nog niet geschikt om in de marktinfrastructuur van het eurosysteem te worden toegepast. Aangezien de zoektocht naar DLT-gebaseerde oplossingen niet stilstaat, blijft de ECB de ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet volgen en de mogelijkheden onderzoeken om DLT in de praktijk toe te passen.

How can we harness blockchain technology to support the economy?

Meer lezen

Lees hier meer over de visie van DNB op crypto’s en blockchain.