Beschadigde biljetten

Is een eurobankbiljet per ongeluk beschadigd? Als meer dan de helft van het biljet over is, kunt u bij DNB een vergoeding vragen.

DNB kan een licht verbrand eurobankbiljet soms toch nog vergoeden.


Vergoeding

U kunt een vergoeding krijgen als:

  • meer dan de helft over is van het eurobankbiljet
  • het biljet per ongeluk is beschadigd.

Geen vergoeding 

U krijgt geen vergoeding als:

  • de helft of minder over is van het eurobankbiljet
  • het biljet met opzet is beschadigd.

Vergoeding aanvragen

U kunt een vergoeding voor een beschadigd eurobankbiljet aanvragen bij DNB. U moet daarvoor dit formulier invullen.
Lees meer over de aanvraag.

Met inkt bevlekte biljetten

Krijgt u een eurobankbiljet aangeboden dat deels met inkt bevlekt is? Neem dit niet aan. Het is waarschijnlijk een gestolen biljet.

20 euro met inkt

De inktvlekken op de afgebeelde eurobankbiljetten zijn afkomstig van een antidiefstalsysteem. Dit systeem beschermt de biljetten tegen diefstal. Het geeft veel inkt af als criminelen proberen biljetten te stelen uit een geldautomaat of geldtransportwagen.

Praktische tips

Wat te doen met een eurobankbiljet dat bevlekt is door een antidiefstalsysteem?

  • Neem zo’n met inkt bevlekt biljet niet aan.
  • Neem geen gebleekt of verkleurd biljet aan. Criminelen hebben dan waarschijnlijk geprobeerd om de inktvlekken te verwijderen door de biljetten te wassen of te bleken.

Heeft u toch een met inkt bevlekt biljet ontvangen? Breng het voor nader onderzoek naar uw bank of DNB..

Vergoeding

DNB onderzoekt de met inkt bevlekte biljetten. Blijkt uit onderzoek dat de inktvlekken veroorzaakt zijn door een antidiefstalsysteem? Dan wordt per geval bekeken of er recht is op een vergoeding. Blijkt uit onderzoek dat de inktvlekken niet van een antidiefstalsysteem zijn? Dan kunt u wel een vergoeding krijgen.

U moet dit formulier invullen voor de aanvraag van een vergoeding. Lees meer over de aanvraag Lees meer over met inkt bevlekte eurobiljetten.

DNB controleert biljetten op beschadigingen

DNB controleert regelmatig de gebruikte eurobankbankbiljetten op echtheid, beschadiging en vervuiling. Jaarlijks versnippert DNB circa 80 miljoen bankbiljetten omdat ze te vies, beschadigd of versleten zijn. Lees verder over de controle van bankbiljetten.