Beschadigde biljetten

Is een eurobankbiljet per ongeluk beschadigd? Als meer dan de helft van het biljet over is, krijgt u de waarde vergoed van DNB.

DNB kan een licht verbrand eurobankbiljet soms toch nog vergoeden.


Vergoeding aanvragen
U kunt een vergoeding voor een beschadigd eurobankbiljet aanvragen bij DNB. U kunt langskomen of de biljetten opsturen met dit formulier. Binnen drie maanden krijgt u het bedrag overgemaakt op uw rekening.

Vergoeding
U krijgt een vergoeding als:

  • meer dan de helft over is van het eurobankbiljet
  • het biljet per ongeluk is beschadigd
  • een eurobankbiljet grotendeels beschadigd is door brand of andere gebeurtenis; u moet dit kunnen aantonen.

Geen vergoeding
U krijgt geen vergoeding als:

  • minder dan de helft over is van het eurobankbiljet
  • het biljet moedwillig is beschadigd.

Met inkt bevlekte biljetten

20 euro met inkt

Krijgt u een eurobankbiljet aangeboden dat deels met inkt bevlekt is? Neem dit niet aan. Het is waarschijnlijk een gestolen biljet. De inktvlekken op de afgebeelde eurobankbiljetten zijn afkomstig van een antidiefstalsysteem. Dit systeem beschermt de biljetten tegen diefstal. Het geeft veel inkt af als criminelen proberen biljetten te stelen uit een geldautomaat of geldtransportwagen.

Praktische tips
Wat te doen met een eurobankbiljet dat bevlekt is door een antidiefstalsysteem?

  • Neem zo’n met inkt bevlekt biljet niet aan.
  • Neem geen gebleekt of verkleurd biljet aan. Criminelen hebben dan waarschijnlijk geprobeerd om de inktvlekken te verwijderen door de biljetten te wassen of te bleken.

Heeft u toch een beïnkt biljet ontvangen? Breng het voor nader onderzoek naar uw bank of DNB .

Vergoeding
Als uit het onderzoek van DNB naar voren komt dat de inktvlekken van een antidiefstalsysteem afkomstig zijn, zou het kunnen zijn dat u geen recht hebt op een vergoeding van het biljet. U krijgt een vergoeding als onderzoek aantoont dat de inktvlekken niet veroorzaakt zijn door een antidiefstalsysteem. Lees meer over met inkt bevlekte eurobiljetten.

DNB controleert biljetten op beschadigingen

DNB controleert regelmatig de gebruikte eurobankbankbiljetten op echtheid, beschadiging en vervuiling. Jaarlijks versnippert DNB circa 80 miljoen bankbiljetten omdat ze te vies, beschadigd of versleten zijn. Lees verder over de controle van bankbiljetten.