Controleren op echtheid

Wilt u nagaan of een biljet echt of vals is? U kunt de echtheid van een biljet controleren door te kijken, voelen en kantelen. Zo komen de verschillende echtheidskenmerken aan het licht. Ook heeft DNB handige apps ontwikkeld en is er voor winkeliers speciale detectieapparatuur te koop.

Echtheidskenmerken

Elk eurobankbiljet heeft meerdere echtheidskenmerken. Aan de hand van deze kenmerken kunt u de echtheid controleren.

Ieder bankbiljet heeft meerdere echtheidskenmerken

Echtheidskenmerken van de nieuwe serie eurobiljetten zijn bijvoorbeeld:

Als u het biljet tegen het licht houdt, ziet u een watermerk.

Watermerk . Als u het biljet tegen het licht houdt, ziet u de figuur Europa en het getal verschijnen.

Ieder eurobankbiljet beschikt ovr voelbare lijntjes aan de zijkanten.

Voelbare inkt . Voel de lijntjes aan de zijkanten van het biljet. Bij het 5-eurobiljet zijn de lijntjes aaneengeschakeld; bij het 10-eurobiljet zijn de lijntjes één keer onderbroken; en bij het 20-eurobiljet zijn de lijntjes twee keer onderbroken.

De eurobankbiljetten beschikken over een smaragdgroen cijfer

Het smaragdgroene getal . Als u het biljet kantelt, ziet u een groene lichtbaan in het getal op en neer bewegen.

TIP: de oudere en nieuwe eurobankbiljetten hebben vergelijkbare echtheidskenmerken . Maar het ziet er net iets anders uit. Zo toont het watermerk van het oude 20-eurobankbiljet een gebouw met het getal 20.

Kijk-voel-kantel

U kunt de echtheid van een biljet controleren door te kijken, voelen en kantelen. Zo komen de verschillende echtheidskenmerken aan het licht.

Apps

Met de Echt-of-Vals-app kunt u de echtheid van een eurobankbiljet controleren. U kunt met de camera van uw mobiel het biljet scannen op de echtheidskenmerken. Bekijk de instructiefilm:

Download de app gratis voor:

                     

Detectieapparaten

Er zijn verschillende detectieapparaten die worden getest door DNB en de andere centrale banken. De ECB-site biedt de testresultaten en contactgegevens van fabrikanten van detectieapparatuur. Vragen over het testen? Mail naar framework@dnb.nl.