Nieuwe biljetten: drukwerk en duurzaam katoen

DNB en de andere centrale banken brengen nieuwe eurobankbiljetten in omloop. In 2020 laat DNB bijna 400 miljoen 20-eurobankbiljetten drukken. Deze biljetten worden van duurzaam katoen gemaakt.

DNB laat 300 miljoen 20-eurobiljetten drukken in 2019

Nieuwe biljetten

De Europese Centrale Bank (ECB) coördineert de productie van nieuwe biljetten. De ECB bepaalt welke centrale bank hoeveel biljetten moet laten drukken. Daarvoor inventariseert de ECB ieder jaar weer hoeveel van welke biljetten er nodig zijn. Daarna krijgt iedere centrale bank de opdracht om bepaalde bankbiljetten te laten drukken. Zo zorgt de Duitse Bundesbank in 2020 voor de productie van 700 miljoen 10-eurobiljetten.

Drukwerk

Nieuwe 50-eurobiljetten worden gedrukt in opdracht van DNB

Het drukken van eurobankbiljetten is een bewerkelijk proces. Eerst wordt het papier geproduceerd. Daarbij worden bijvoorbeeld het watermerk, de veiligheidsdraad en het folie op het papier aangebracht. Als het papier klaar is, kan het drukproces beginnen. Er worden verschillende druktechnieken en inktsoorten gebruikt: offset voor de voor- en achterkant, plaatdruk voor de voelbare inkt, zeefdruk voor de speciale van kleur veranderende inkt en boekdruk voor het serienummer.

Van drukkerij naar DNB

Na het drukwerk worden de vellen papier versneden tot biljetten. Vervolgens vindt de laatste controle plaats: staat het plaatje er goed op en zijn er geen vuiltjes meegekomen? Zo ja, dan zijn de eurobankbiljetten klaar om uitgegeven te worden. Vanuit de drukkerij worden de nieuwe eurobankbiljetten getransporteerd naar DNB. En DNB brengt de nieuwe biljetten in omloop. Tegelijkertijd komen regelmatig de oude gebruikte biljetten weer terug bij DNB voor controle .

Duurzaam katoen voor eurobiljetten

DNB wil dat de eurobankbiljetten voor 100% van duurzaam katoen zijn

Bankbiljetten worden gemaakt van katoen. Of beter gezegd: de kammelingen. Dit zijn de korte vezels die overblijven bij het spinnen van katoen tot garen voor de textielindustrie. DNB laat de biljetten maken van 100% goed katoen. Dat is biologisch of Fairtrade katoen. Bij Fairtrade krijgen de producenten een eerlijke prijs; het is geen biologisch geteelde katoen, maar er wordt wel gelet op milieuzaken. Bij biologisch geteelde katoen gebruiken de boeren helemaal geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest.

100% duurzaam

DNB gebruikt alleen duurzaam katoen voor de productie van nieuwe eurobankbiljetten. Het gaat om katoen met certificaten van Fair Trade, Organic cotton of the Better Cotton Initiative organization (BCI). Ook onderzoekt DNB de mogelijkheid voor een derde keurmerk, zoals ketens als IKEA en H&M hebben. Zo’n keurmerk stimuleert boeren om op duurzame manier katoen te verbouwen. Als daarmee de opbrengsten omhoog gaan en de kosten minder worden, krijgen de boeren meer inkomen. Een win-winsituatie waaraan DNB graag meewerkt.

100% duurzaam katoen: inzet DNB

DNB streeft ernaar dat in 2019 de biljetten voor 100% gemaakt zijn van goed katoen. DNB onderzoekt nu of ook duurzame katoenlinters te gebruiken zijn voor de bankbiljettenproductie. Linters zijn vezels die op de katoenzaadjes achterblijven, nadat de langere vezels voor de textielindustrie zijn geplukt. Dankzij deze linters is een duidelijk watermerk op het bankbiljet te realiseren. DNB onderzoekt ook de mogelijkheid voor een derde keurmerk, zoals ketens als IKEA en HM hebben. Zo’n keurmerk stimuleert boeren om op duurzame manier katoen te verbouwen. Als daarmee de opbrengsten omhoog gaan en de kosten minder worden, krijgen de boeren meer inkomen. Een win-winsituatie waaraan DNB graag meewerkt.