Ontwerp biljetten

Er zijn biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro. Elk biljet heeft weer een andere grootte, kleur en ontwerp. Het ontwerp is een Europese coproductie: van de ECB, DNB en andere centrale banken van het eurogebied.

Het ontwerp van de eurobankbiljetten is een coproductie van de centrale banken van het eurogebied.

Europaserie compleet

DNB brengt het nieuwe 50-eurobankbiljet (Europaserie) in omloop

De Europaserie is de nieuwe serie eurobankbiljetten. Deze zijn geleidelijk ingevoerd. In 2013 kwam het nieuwe vijfje uit. Daarna volgden het tientje in 2014, het twintigje in 2015 en het vijftigje in 2017. Mei 2019 begon de uitgifte van de 100- en 200-eurobankbiljetten. Daarmee is de Europaserie nu compleet. Het formaat van de 100- en 200-eurobankbiljetten is veranderd. De nieuwe biljetten zijn even lang maar minder hoog dan de oude. De nieuwe 100- en 200-eurobankbiljetten zijn even hoog als het 50-eurobankbiljet. Bekijk de film over nieuwe 100- en 200-eurobiljetten.

            

Europaserie: de echtheidskenmerken

Eurobankbiljet met het portret van Europa in het watermerk

De nieuwe Europaserie is ontworpen om de bankbiljetten nóg beter bestand te maken tegen vervalsing. Ook is het ontwerp opgefrist; zo hebben de nieuwe biljetten meer kleur. De serie is vernoemd naar prinses Europa. Haar portret zie je terug in het hologram en het watermerk. Dat zijn een paar van de echtheidskenmerken. Die helpen om te controleren of een biljet echt is. Benieuwd naar de echtheidskenmerken? Ontdek ze hier: dnb.nl/echtofvals .

Eurobiljetten gaan lang mee

In het dagelijks gebruik kunnen bankbiljetten slijten en beschadigd raken. Streven van DNB is dat ze lang mee kunnen. Dat is goed voor het milieu én bespaart kosten. Er hoeven dan minder nieuwe bankbiljetten gedrukt te worden. De levensduur van een bankbiljet hangt samen met de kwaliteit van het gebruikte materiaal en de coating: een beschermend laagje. De ECB doet regelmatig tests met bankbiljetten in het lab. Kan het biljet mee in de wasmachine? Onder het strijkijzer? Bekijk hoe biljetten worden getest in de film Banknotes made to last.

Ontwerp: bouwstijlen en kleuren

De eurobankbiljetten verbeelden Europese bouwkundige stijlen uit verschillende perioden. Ieder bankbiljet heeft een eigen hoofdkleur, waardoor die gemakkelijk te onderscheiden is van de biljetten met andere warden.

BiljetKleurBouwstijl
€5:grijsklassiek
€10:roodromaans
€20:blauwgotisch
€50:oranjerenaissance
€100:groenbarok en rococo
€200:geelbruinnegentiende-eeuwse ijzer-en-glasarchitectuur
€500:paarsmodernistische 20ste-eeuwse architectuur
De voorkant van de eurobankbiljetten tonen poorten en vensters.

Ontwerp: bruggen, poorten & Europa

de handtekening van de huidige president van de ECB: Mario Draghi

De voorkant van ieder biljet toont een raam of een poort, terwijl de achterkant een brug toont. Deze ramen, bruggen en poorten symboliseren openheid, samenwerking en communicatie.

Andere elementen van het ontwerp van de eurobankbiljetten:

  • de Europese vlag
  • de initialen van de Europese Centrale Bank in de verschillende talen.
  • een kaart van Europa op de achterkant. Inclusief de Azoren, Canarische Eilanden, Frans-Guyana, de Franse Antillen (Guadeloupe en Martinique) en Réunion
  • de naam euro in verschillende talen
  • de handtekening van de president van de Europese Centrale Bank: Wim Duisenberg (tot oktober 2003), Jean-Claude Trichet (2003 - 2011) en Mario Draghi (2011 - heden)
  • de twaalf sterren van de Europese Unie

Het ontwerp van de eerste serie eurobiljetten is van de Oostenrijkse ontwerper Robert Kalina. De nieuwe Europaserie is van de hand van Reinhold Gerstetter, een onafhankelijk bankbiljettenontwerper in Berlijn. Hij werd uitgekozen om het ontwerp van de eurobankbiljetten te verlevendigen.

Meer informatie over het ontwerp van de eurobankbiljetten: ecb.europa.eu.