Ontwerp biljetten

Het ontwerp van de eurobankbiljetten is een coproductie van: de ECB, DNB en de andere centrale banken van het eurogebied. Zij hebben eurobankbiljetten ontworpen met zeven verschillende waarden: biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro. Elk biljet heeft weer een andere grootte, kleur en ontwerp.

Het ontwerp van de eurobankbiljetten is een coproductie van de centrale banken van het eurogebied.

Europaserie: nieuw 50-eurobiljet

DNB brengt het nieuwe 50-eurobankbiljet (Europaserie) in omloop

De Europaserie is de nieuwe serie eurobankbiljetten. In april is het nieuwe 50-eurobankbiljet in omloop gebracht. Dit biljet is het vierde van de Europa-serie dat is uitgebracht. Het nieuwe 5-eurobiljet werd in 2013 ingevoerd; het nieuwe 10-eurobiljet in 2014; en het nieuwe 20-eurobiljet werd in 2015 ingevoerd.

Europaserie: het ontwerp

Eurobankbiljet met het portret van Europa in het watermerk

De nieuwe Europaserie is ontworpen om de bankbiljetten nóg beter bestand te maken tegen vervalsing. Daarvoor zijn de echtheidskenmerken verbeterd. Ook is het ontwerp opgefrist; zo hebben de nieuwe biljetten levendiger kleuren gekregen. Deze nieuwe serie eurobankbiljetten wordt de Europaserie genoemd. Het hologram en het watermerk tonen een portret van Europa. Zij is een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons continent Europa is vernoemd. De Europaserie wordt vanaf 2013 in omloop gebracht. Behalve het 500-eurobiljet: dat wordt na 2018 niet meer in omloop gebracht.

Ontwerp: bouwstijlen en kleuren

De eurobankbiljetten verbeelden Europese bouwkundige stijlen uit verschillende perioden. Ieder bankbiljet heeft een eigen hoofdkleur, waardoor die gemakkelijk te onderscheiden is van de biljetten met andere warden.

BiljetKleurBouwstijl
€5:grijsklassiek
€10:roodromaans
€20:blauwgotisch
€50:oranjerenaissance
€100:groenbarok en rococo
€200:geelbruinnegentiende-eeuwse ijzer-en-glasarchitectuur
€500:paarsmodernistische 20ste-eeuwse architectuur
De voorkant van de eurobankbiljetten tonen poorten en vensters.

Ontwerp: bruggen, poorten & Europa

de handtekening van de huidige president van de ECB: Mario Draghi

De voorkant van ieder biljet toont een raam of een poort, terwijl de achterkant een brug toont. Deze ramen, bruggen en poorten symboliseren openheid, samenwerking en communicatie.

Andere elementen van het ontwerp van de eurobankbiljetten:

  • de Europese vlag
  • de initialen van de Europese Centrale Bank in de verschillende talen.
  • een kaart van Europa op de achterkant. Inclusief de Azoren, Canarische Eilanden, Frans-Guyana, de Franse Antillen (Guadeloupe en Martinique) en Réunion
  • de naam euro in verschillende talen
  • de handtekening van de president van de Europese Centrale Bank: Wim Duisenberg (tot oktober 2003), Jean-Claude Trichet (2003 - 2011) en Mario Draghi (2011 - heden)
  • de twaalf sterren van de Europese Unie

Het ontwerp van de eerste serie eurobiljetten is van de Oostenrijkse ontwerper Robert Kalina. De nieuwe Europaserie is van de hand van Reinhold Gerstetter, een onafhankelijk bankbiljettenontwerper in Berlijn. Hij werd uitgekozen om het ontwerp van de eurobankbiljetten te verlevendigen.

Meer informatie over het ontwerp van de eurobankbiljetten: ecb.europa.eu.

Echtheidskenmerken Europaserie

De nieuwe Europaserie is ontworpen om de bankbiljetten nóg beter bestand te maken tegen vervalsing. Daarvoor zijn de echtheidskenmerken vernieuwd en verbeterd. Benieuwd naar de echtheidskenmerken. Ontdek ze hier: dnb.nl/echtofvals.