Herdenkings- en verzamelaarsmunten

U kunt euromunten uit alle 19 eurolanden ontvangen. En uit vier ministaten: Monaco, Andorra, San Marino en Vaticaanstad. Naast de gewone euromunten zijn er speciale munten: herdenkings- of verzamelaarsmunten

Ter herdenking van historische gebeurtenissen worden er vaak speciale 2-euromunten uitgegeven..

Herdenkingsmunten

Griekse herdenkingsmunt ter herdenking van de Olympische Spelen in Athene.

Met de herdenkingsmunten van 2 euro kunt u betalen in alle eurolanden. Deze munten worden vaak uitgegeven ter herdenking van historische gebeurtenissen. Of ze vestigen de aandacht op actuele gebeurtenissen met een historische betekenis, zoals de troonswisseling. De allereerste herdenkingsmunt gaf Griekenland in 2004 uit: dit ter herdenking van de Olympische Spelen in Athene.

Verzamelaarsmunten

De verzamelaarsmunten hebben altijd een afwijkende waarde. Bijvoorbeeld vijf of tien euro. Met deze bijzondere munten kunt u alleen in Nederland betalen. De nieuwste Nederlandse verzamelaarsmunt is het Verjaardagstientje ter ere van de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander. De zeemansknoop symboliseert verbinding, omdat de scheepvaart het oude en het nieuwe verenigde. De linten zijn geïnspireerd op de reliëfs in het Paleis op de Dam; het koningsportret is afgeleid van het statige portret dat het Koningstientje uit 2013 siert.

Nederlandse verzamelaarsmunt ter ere van de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander.

Verzamelaarsmunten inleveren

Wilt u een verzamelaarsmunt omwisselen voor gewone euro’s? Dat kan bij DNB. U krijgt de waarde in euro’s vergoed. Bijvoorbeeld: voor de zilveren 5-euro-Bosch-munt ontvangt u vijf euro. De eventuele meerwaarde van de verzamelaarsmunt krijgt u dus niet vergoed. Bij de munthandel kunt u daarvoor vaak een hoger bedrag ontvangen.