Nieuwe munten slaan

Het ministerie van Financiën bepaalt elk jaar hoeveel nieuwe euromunten nodig zijn. Voor 2017 zijn dat 60 miljoen munten van 5 cent en 20 miljoen munten van 10 cent. De Nederlandse euromunten worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt.

De Nederlandse oveheid bepaalt elk jaar hoeveel nieuwe euromunten nodig zijn.

Het productieproces: van ontwerp tot munt

De Nederlandse euromunten worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt.

De productie van een nieuwe munt begint bij een goed ontwerp. Daarbij wordt gelet op verschillende aspecten: van het uiterlijk tot de technische uitvoerbaarheid. De vormgevers kijken bijvoorbeeld hoe een ontwerp eruitziet op metaal. Een goed ontwerp op papier kan namelijk anders uitpakken op glimmend metaal. Ook wordt gekeken naar de technische uitvoerbaarheid. Een voorbeeld: een ontwerp op papier is tweedimensionaal, maar geslagen op een munt krijgt de afbeelding een reliëf dat aan een maximum is gebonden.

Als het ontwerp klaar is, gaan de modelleurs aan de slag. Zij kerven stukje bij beetje het ontwerp in gips. Als het gipsmodel is goedgekeurd, wordt het modelformaat verkleind in zacht staal en ontstaat de moederstempel. Vervolgens worden de productiestempels gemaakt. En kan de productie beginnen.

Materialen

De euromunten worden gemaakt van verschillende materialen. De munten van 10-, 20- en 50-eurocent zijn vervaardigd van Nordic gold. De 1- en 2-euromunt is gemaakt van nikkel en koper. De munten van 1-, 2- en 5-eurocent zijn gemaakt van verkoperd staal. Het lichtste muntje is de 1-cent van 2,30 gram; de 2-euromunt weegt 8,5 gram en is de zwaarste munt.

Benieuwd naar de specificaties van de euromunten? Meer informatie daarover vindt u op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Meer informatie

Over het ontwerp van euromunten.