Ontwerp euromunten

Het ontwerp van de euromunten is een coproductie van: de Europese Commissie en de eurolanden. Er zijn acht verschillende euromunten: 1, 2, 5, 10, 20, 50 eurocent en 1 en 2 euro. Elke munt heeft weer een andere grootte, kleur en ontwerp. De euromunten hebben een gemeenschappelijke Europese zijde en een nationale zijde.

Alle euromunten hebben een gemeenschappelijke Europese zijde.

Nationale zijde euromunten: Nederland

De Nederlandse euromunt met beeltenis koning Willem Alexander.

Elk euroland mag zelf de nationale zijde ontwerpen. De Nederlandse euromunt heeft twee ontwerpen. De eerste serie van Bruno Ninaber van Eyben heeft de beeltenis van voormalig koningin Beatrix. De tweede serie is een ontwerp van Erwin Olaf en heeft de beeltenis van koning Willem-Alexander.

Nationale zijde euromunten uit andere eurolanden

De Italiaanse 1-euromunt toont de beroemde tekening van Leonardo da Vinci.

Naast de Nederlandse euromunten zijn er euromunten van de andere eurolanden, inclusief Monaco, San Marino, Vaticaanstad en Andorra. Sommige landen hebben voor elke euromunt één ontwerp, zoals het portret van de monarch: bijvoorbeeld België, Luxemburg en Nederland. Landen als Oostenrijk, Italië en Slovenië hebben een apart ontwerp voor iedere munt. De andere landen hebben drie of vier verschillende ontwerpen voor de euromunten. Verplicht is onder andere de buitenste ring met de twaalf sterren van de EU: die staan dan ook op de nationale zijde van alle euromunten.

Ontdek hier de munten van de andere eurolanden.

Gemeenschappelijke zijde euromunten: de muntzijde

De gemeenschappelijke zijde van de euromunten is in alle eurolanden precies hetzelfde. Deze zijde, de muntzijde, toont de waarde van de munt.

Er zijn drie varianten - ingedeeld naar ontwerp en materiaal:

  • de munten van 1, 2 en 5 cent: hierop staat een globe met de ligging van Europa ten opzichte van Afrika en Azië afgebeeld.
  • de munten van 10, 20 en 50 cent: de kaart van Europa
  • de munten van 1 en 2 euro: met de kaart van Europa omringd door de twaalf sterren van de EU.

Deze muntzijde van de euromunten is een ontwerp van Luc Luycx, werkzaam bij de Koninklijke Munt van België.

Nieuwe munten slaan

De Nederlandse euromunten worden geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt. Lees hier meer over de productie van euromunten.