Strijd tegen valsemunterij

Natuurlijk rekent u op echte eurobankbiljetten en euromunten. Maar er zijn altijd valsemunters actief. DNB werkt mee in de aanpak van valsemunterij. Dit doet zij in Europees verband, samen met Europol en de nationale politiekorpsen.

DNB werkt mee in de strijd tegen valsemunterij.

Aanpak valsemunterij

DNB heeft speciale analysecentra voor het aanpakken van valsemunters. Die centra zijn er ook bij de ECB en in de andere eurolanden. Zij werken nauw met elkaar samen. Zo hebben zij allemaal toegang tot één centraal systeem bij de ECB. Hier registreren ze alle gegevens over valse eurobankbiljetten en euromunten. Tot dit systeem hebben ook Europol en de nationale politiekorpsen toegang. Zij gebruiken de informatie bij het opsporen van de valsemunters.

Onderzoek valse eurobiljetten en euromunten

Bij DNB is het Nationaal Analyse Centrum (NAC) voor valse biljetten. DNB onderzoekt hier de valse biljetten en registreert de gegevens in een centraal systeem van de ECB. Ook heeft DNB een Nationaal Analysecentrum voor munten (NACM). Hier doet DNB onderzoek naar de munten waarvan wordt vermoed dat ze vals zijn. En registreert de gegevens over de valse euromunten in een Europese database. Deze informatie wordt gebruikt voor het opsporen en vervolgen van valsemunters.