Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Toezicht op financiële instellingen

Voor uw geldzaken heeft u financiële instellingen zoals banken en verzekeraars nodig. DNB houdt toezicht op deze instellingen. Toezichthouders controleren of zij goed met uw geld omgaan. En grijpen in als dat niet zo is.

Toezicht: minder risico maar geen zekerheid

U kunt niet altijd als klant zelf controleren of een financiële instelling betrouwbaar is. Daarvoor zijn er toezichthouders: De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM kijkt naar het gedrag van financiële instellingen. DNB controleert of ze genoeg geld in kas hebben en een reservepot voor als het tegenzit. En onderzoekt of ze genoeg doen tegen witwassen. Het toezicht verkleint het risico dat het ergens misgaat. Maar het biedt geen zekerheid. Gaat een Nederlandse bank failliet? Dan krijgt u uw geld terug tot maximaal EUR 100.000. Dit is de depositogarantie.

1.200 financiële instellingen onder toezicht

DNB houdt toezicht op maar liefst 1.200 financiële instellingen. Van banken tot aanbieders van cryptodiensten en van pensioenfondsen tot verzekeraars. Voor financiële dienstverlening is altijd toestemming nodig. Er zijn verschillende vormen van toestemming. Bijvoorbeeld een vergunning of registratie. En dat bepaalt weer wat voor toezicht er is. Voor instellingen met een vergunning controleert DNB hun financiële gezondheid, of hun bestuurders geschikt en betrouwbaar zijn en of ze genoeg doen tegen witwassen. Voor geregistreerde instellingen controleert DNB hun bestuurders en hun aanpak tegen witwassen. Maar niet hun financiële gezondheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle aanbieders van cryptodiensten. Bekijk in het Openbaar register of een bedrijf een vergunning of registratie heeft.

 

Toezicht in de praktijk

Voor het toezicht is veel data nodig. Instellingen sturen rapportages op zodat de toezichthouders zien hoe ze er financieel voorstaan. Ook voeren toezichthouders regelmatig gesprekken met bijvoorbeeld de directie en risicomanagers van een instelling. En soms doen ze uitgebreid onderzoek bij de instelling zelf. Bijvoorbeeld om de financiële boekhouding door te spitten. Of om de IT-systemen te controleren of de bedrijfscultuur te onderzoeken. Ze letten daarbij vooral op de risico’s. Daarbij is er meer aandacht voor de grote instellingen dan de kleine. Want als het bij een groot bedrijf niet goed gaat, heeft dat grotere gevolgen.

Ingrijpen bij een financiële instelling  

Hebben de toezichthouders zorgen over een instelling? Dan grijpen ze in. Soms helpen een stevig gesprek en duidelijke afspraken om problemen zo snel mogelijk op te lossen. Of de instelling moet bijvoorbeeld een extra geldpotje aanhouden om verliezen op te vangen. Bij grotere zorgen gaan de toezichthouders over op zwaardere middelen. Zo kunnen ze een boete opleggen.

Een bank of verzekeraar gaat failliet

Als een bank of verzekeraar failliet gaat of dreigt om te vallen, dan streeft DNB  ernaar de schade te beperken voor de rekening- of de polishouders. Deze taak noemen we resolutie. In resolutie maakt de bank of verzekeraar een doorstart of wordt die verkocht aan een ander partij. Als een bank failliet gaat, krijgt u uw geld terug tot maximaal EUR 100.000. Dit is de depositogarantie. DNB voert deze garantieregeling uit.

ECB en de grote banken

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt toezicht op alle grote banken van het eurogebied. In Nederland zijn dat onder andere ING, ABN AMRO, de Volksbank en de Rabobank. De nationale toezichthouders zoals DNB controleren alle kleinere banken. Dit doen ze in samenwerking met de ECB. De ECB kan altijd beslissen om zelf direct toezicht te houden op een van deze kleinere banken. Lees meer over het Europese toezicht.

Toezicht Bonaire, Sint Eustatius en Saba

DNB houdt toezicht op financiële instellingen in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. In dit toezicht werkt DNB samen met de AFM en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

Ontdek gerelateerde artikelen