Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB in gesprek met Nederlanders over monetair beleid

De Europese Centrale Bank (ECB) wil weten wat inwoners van het eurogebied vinden van haar monetair beleid. Daarom ging De Nederlandsche Bank (DNB) — als onderdeel van het Europees Stelsel van Centrale Banken — 26 november 2020 in gesprek met Nederlanders en maatschappelijke organisaties.

Virtuele luistersessie

Tijdens de virtuele luistersessie ‘In gesprek met DNB’ konden Nederlanders en maatschappelijke organisaties hun mening geven en met ideeën komen over het monetair beleid van de ECB. Ook spraken we over de economische obstakels waar Nederlanders in hun dagelijks leven of werk tegenaan lopen. En wat ze vinden van de communicatie van DNB en ECB. 

Monetair beleid tegen het licht

De ECB evalueert momenteel haar monetaire strategie. Doel is te kijken hoe zij haar belangrijkste taak zo goed mogelijk kan uitvoeren: zorgen voor stabiele prijzen in het eurogebied. De ECB kijkt bijvoorbeeld naar de instrumenten die ze hiervoor gebruikt, zoals de rentetarieven en het aankopen van obligaties. Maar ook welk inflatiecijfer ze moet nastreven. Dat is het percentage waarmee de prijzen stijgen.

Stabiele prijzen gaan iedereen aan. Of je nu spaart, leent of consumeert. En de monetaire strategie van de ECB dus ook. Daarom houden de ECB en de negentien aangesloten nationale centrale banken een serie sessies om te luisteren naar de meningen en ervaringen van inwoners en maatschappelijke organisaties.

Lees meer over het belang van stabiele prijzen en de rol van de ECB

Wie er meededen

Voor de luistersessie hadden wij ruim dertig maatschappelijke organisaties uitgenodigd. Ook deed er een aantal Nederlanders op persoonlijke titel mee. Vanuit DNB en de ECB waren onder anderen DNB-president Klaas Knot, DNB-directielid Olaf Sleijpen en ECB-directielid Isabel Schnabel aanwezig. Het event was live te volgen via internet.

Wat er gebeurt met de input

Wij publiceren een samenvatting van wat er is besproken en delen deze met de ECB. Om zo de wensen en zorgen van Nederlanders goed over te brengen. De ideeën en opmerkingen die uit deze sessie naar voren zijn gekomen, neemt de ECB mee bij het bepalen van haar toekomstige koers.