Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

DNB en de andere centrale banken van het Eurosysteem voeren meerdere aankoopprogramma’s uit. Doel is de economie van het eurogebied te ondersteunen.

PEPP

Maart 2020 heeft de ECB het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) opgezet. Hiermee wil de ECB de doorwerking van het monetaire beleid bevorderen en de financieringscondities verruimen. Het Eurosysteem koopt verschillende soorten waardepapier, waaronder staatsobligaties en bedrijfsobligaties.

APP 

De ECB voert een aantal opkoopprogramma’s uit onder het zogenoemde Asset Purchase Programme (APP):

Aankopen DNB

DNB doet aankopen van ABS, covered bonds en obligaties die  zijn uitgegeven door de Nederlandse staat en nationale agencies. De ECB doet de aankopen via markttransacties met haar eigen tegenpartijen. In aanmerking komen banken die aan de reguliere monetaire operaties kunnen deelnemen én tegenpartijen waarmee transacties worden afgesloten voor de in euro’s genoteerde beleggings­portefeuilles. Daarnaast voert DNB een deel van de aankopen onder het PSPP en PEPP via veilingen uit. Lees meer over Veilingen onder de aankoopprogramma's.

De ­obligaties die door DNB in het kader van het PSPP zijn aangekocht worden beschikbaar gesteld voor effectenuitleen­transacties. Lees meer over QE & securities lending.