Aanpak klimaatrisico’s in financiële sector
DNB verwacht dat financiële instellingen de klimaatrisico’s onderkennen en beheersen in al hun werk. Van bedrijfsstrategie tot risicobeheerkaders. We verwachten dat banken klimaatrisico’s meewegen in het kredietverleningsproces en deze risico’s in hun portefeuilles bewaken. Ook verwachten we dat instellingen het effect van klimaat- en milieufactoren op de actuele marktrisicoposities en toekomstige investeringen monitoren. Lees meer over onze verwachtingen voor banken voor de beheersing van klimaatrisico’s.
Toetsing bestuurders op klimaatkennis
DNB verwacht dat de top van financiële instellingen kennis heeft van de risico’s van de klimaatverandering en de overgang naar een klimaatneutrale economie. Deze kennis is nodig bij het bepalen van de bedrijfsstrategie, de doelstellingen en het risicobeheerkader én voor een doeltreffend toezicht daarop. DNB beoordeelt alle kandidaat-bestuurders en commissarissen van financiële instellingen op geschiktheid en deskundigheid. In onze toetsingsgesprekken komen klimaat- en milieugerelateerde risico’s aan de orde. We vragen een kandidaat naar kennis en ervaring met deze risico’s en de relevante wetgeving. Lees meer over de toetsingen.
Financiële sector & duurzame investeringen
Bedrijven in de financiële sector kunnen bijdragen aan de energietransitie door duurzaam te investeren. Financiële instellingen hebben namelijk grote beleggingsportefeuilles ter waarde van soms miljarden euro’s. Als zij meer geld steken in bijvoorbeeld hernieuwbare energie en minder in CO2-intensieve sectoren, kunnen ze bijdragen aan een meer klimaatneutrale economie. Zo beleggen Nederlandse verzekeraars minder in fossiele brandstoffen. In 2019 belegden zij voor 17% in de drie meest vervuilende bedrijfstakken; dat was 24% in 2012. En onlangs heeft het grootse pensioenfonds ABP besloten niet langer te investeren in fossiele energie. Lees meer over onze onderzoeken en adviezen voor de financiering van de energietransitie.
Ons toezicht
DNB werkt aan een veilige financiële sector en houdt toezicht op financiële instellingen. We volgen op de voet alle ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op financiële instellingen. En we letten scherp op de risico’s om te voorkomen dat het ergens misgaat. Lees meer over ons toezicht.
Een overstroming kan ook de financiële sector fors raken. Onze experts David-Jan en Helga leggen uit hoe dit zit: