Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Blockchain: de techniek achter crypto’s

Blockchain is een techniek waarmee een netwerk van gebruikers gezamenlijk een database van transacties kan bijhouden. Het bijzondere is dat het moeilijk is om vals te spelen, bijvoorbeeld door dezelfde munt twee keer uit te geven. Wat blockchain precies is en hoe het werkt, leggen we uit.

Blockchain: een onbreekbare ketting van blokken

Veel databases worden gekopieerd over een netwerk van computers. Als een van de computers dan uitvalt, kan de informatie hersteld worden. Deze techniek wordt ook in blockchain gebruikt. Valt de stroom van een van de computers uit het netwerk uit? Of wordt een gedeelte van de database verwijderd? Dan zijn er altijd nog honderden andere computers met een kopie van de informatie.

Bij blockchain is de database een keten van blokken. De blokken bestaan uit goedgekeurde transacties. Zijn er nieuwe transacties? Dan komen er nieuwe blokken aan de keten. Het bijzondere aan blockchain is dat de blokken door een meerderheid van de deelnemers goedgekeurd moeten worden. En deelnemers worden hiervoor beloond. Zo loopt de keten nooit dood. Als een transactie ver genoeg in de keten zit, is de kans heel klein dat deze nog wordt teruggedraaid. Daardoor is blockchain zo veilig en krachtig.

Meedoen aan een blockchain: de nadelen en risico’s

Voor een blockchain is er geen derde partij zoals een notaris of bank nodig. Toch is het in de praktijk lastig om zelf deelnemer van een blockchain te worden. Daarvoor bent u toch vaak nog afhankelijk van een derde partij zoals een cryptowisseldienst. Dat komt doordat zij wel over bepaalde middelen beschikken. Voor een blockchain zijn namelijk drie dingen nodig: een server met veel opslagruimte, een constante internetverbinding en heel veel stroom om de systemen draaiend te houden.

Blockchain klinkt veilig, maar is niet zonder risico’s. Met speciale apparatuur zijn binnen een blockchainnetwerk machtsposities te verwerven die voor de normale gebruiker niet haalbaar zijn. Zo zijn er aanvallen geweest op blockchainnetwerken waarbij tientallen miljoenen euro’s aan cryptomunten verloren zijn gegaan.

Ontdek gerelateerde artikelen