Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

XBRL als gegevensstandaard

Als gegevensstandaard hanteert DNB XBRL bij rapportages waarvoor we formulieren gebruiken. Dit geldt voor zowel toezichtrapportages als statistische rapportages.

Wat is XBRL?

De afkorting XBRL staat voor eXtensible Business Reporting Language. XBRL is een open standaard die overal ter wereld wordt gebruikt, vooral om financiële gegevens uit te wisselen. Niet alleen DNB gebruikt XBRL. Ook Europese toezichthouders als EBA, ECB, EIOPA en SRB gebruiken het om gegevens op te vragen. Want XBRL helpt om de gegevensuitwisseling te standaardiseren en het rapportageproces te verbeteren. Omdat XBRL een wereldwijde standaard is, is er veel software beschikbaar. Ook is er voor u als rapporteur veel dienstverlening te vinden.

Wat is een taxonomie?

Een taxonomie beschrijft hoe een XBRL-rapportage precies is ingedeeld. Dus welke gegevens er precies gevraagd worden (het zogenoemde begrippenkader) en hoe die gegevens gevalideerd worden. En ook een presentatiestructuur voor die gegevens.

Heeft u vragen over XBRL?

Afhankelijk van uw vraag over XBRL kunt u op verschillende plaatsen terecht.

Wilt u meer weten over XBRL? Zoekt u informatie over software of zoekt u een dienstverlener die XBRL-rapportages voor u kan opstellen, valideren of analyseren? Ga dan naar de website van XBRL International. 

Wilt u informatie over de taxonomieën die DNB gebruikt? Of wilt u weten hoe wij XBRL-rapportages technisch verwerken? Kijk daarvoor bij ‘Veelgestelde vragen’. Kunt u het daar niet vinden? Stel dan uw vraag per e-mail aan onze servicedesk: dit-servicedesk@dnb.nl.

Bent u op zoek naar een exacte beschrijving van een DNB-taxonomie die voor u geldt? Wij hebben de beschrijvingen ingedeeld naar soort (toezicht en statistiek) en vervolgens naar doelgroep (bijvoorbeeld banken). Kies dus eerst voor toezichtrapportages of statistische rapportages. Daarna kiest u voor het soort instelling waarvoor u de taxonomie zoekt. U vindt dan verschillende Excel-documenten. Bijvoorbeeld ‘Annotated templates and assertions’. Hierin vindt u een beschrijving van alle datapunten en validaties. En ook bijvoorbeeld ‘example instances’ voor elk entrypoint.

Wilt u meer weten over de inhoud van een van uw eigen XBRL-rapportages? Of over een foutmelding bij een rapportage die u heeft ingestuurd? Neem dan contact op met uw rapportagebehandelaar. Wij hebben u de contactgegevens van uw rapportagebehandelaar per brief toegestuurd.

Wilt u informatie over de taxonomie van de rapportages voor een andere organisatie dan DNB? Bijvoorbeeld EBA of EIOPA? Ga dan naar de website van die organisatie.