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FAQs on fraud reporting  

 

We hosted a roundtable session on the EBA Guidelines on fraud reporting 

under the Payment Services 

 

Directive 2 (PSD2) on 25 September 2019. We discussed frequently 

asked questions and decided to list them in this document, following a 

round of consultations.  

 

These FAQs should offer financial institutions guidance when completing 

and submitting fraud reports. If the EBA’s or ECB’s  answers to Q&As 

differ from our answers, we will adopt their answers, as answers to Q&As 

must be consistent with the European regulatory framework.  

 

1. Definitions  
 

1.1 Question  

 

What exactly are “credit transfers initiated non-electronically”?  

 

Answer: 

 

This transaction type includes giro collection forms and optically readable 

giro collection and credit transfer forms, as well as telephone 

transactions.  

 

1.2 Question: 

 

Which transactions must and must not be reported under 

category A “credit transfers”? 

 

Answer: 

 

Only those in which the payer is a customer of the payment service 

provider and initiates the payment.  

 

1.3 Question: 

 

Although transaction types 1.3.2.2.7 and 1.3.2.2.8 are listed 

under category A “credit transfers”, are they not relevant? 

 

Answer: 

 

These transaction types are specified in Articles 11 and 12 of the 

regulatory technical standards (RTS) on strong customer authentication 

(SCA) and common and secure communication (CSC). The exceptions 

are channel-agnostic, which means that they are not excepted, although 
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there are currently no business models that support these transaction 

types.  

 

1.4 Question: 

Do plastic cards with a token fall under categories C, D and E? 

How should we treat credit transfers made with NFC, a token-

based app, a smartphone or a smartwatch?  

 

Answer: 

 

Payments using a tokenised primary account number (PAN) come under 

the definition of card-based payments.  

 

1.5 Question 

Are transactions that must be reported limited to the following 

definition: “A payment transaction is the act of transferring funds 

initiated by a payer or on his behalf, OR an act of withdrawing 

funds initiated by the payee. Only executed payment 

transactions and transactions initiated by a payment initiation 

service provider need to be reported”? 

 

Answer: 

 

This is a level 1 definition of "payment transaction”, given in Article 4(5) 

of PSD2, so we cannot modify it for the purposes of these FAQs.  

 

Guideline 2.4 provides that payment service providers must report only 

payment transactions that have been executed, including those 

transactions that have been initiated (payment initiation service). This 

means that suspicious  transactions that were blocked before they were 

executed due to suspicion of fraud do not need to be included.  

 

 

2. Reporting 

2.1 Question: 

Must a suspicious transaction from a savings accounts to a 

payment account be considered fraudulent even if no funds leave 

the account? 

 

Answer: 

 

Fraud must be reported only after funds have left an account. If, in the 

first transaction, funds are first transferred from a savings account to a 

payment account and subsequently, in the second transaction, they 
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leave the payment account, they are considered a single fraudulent 

transaction. Accordingly, they must be reported once.  

 

2.2 Question: 

Must EUR 0.01 transactions that are used as account 

authorisation be reported as fraudulent? 

 

Answer: 

 

As a rule, we do not deal with this type of transactions. Only subsequent 

transactions must be reported as fraudulent. If a second, larger, 

transaction follows the EUR 0.01 transaction, it can be considered 

fraudulent and reported as a single transaction.  

 

2.3 Question: 

What must be reported if the bank has no access to the consent 

information? 

 

Answer: 

 

For direct debits, transactions must be reported by the payee’s payment 

service provider only, given that these transactions are initiated by the 

payee. See also Guideline 2.11. 

 

If a payment service provider cannot report data for a specific breakdown 

because that particular data breakdown is not applicable to that PSP, the 

data must be reported as “NA” for not applicable. 

2.4 Question: 

 

What must be reported if a card is stolen or lost? 

 

Answer: 

 

This must be reported in accordance with the definition (C 3.2.2.2.1.1 

and C 3.2.2.2.1.2). 

 

2.5 Question: 
 

What are “executed fraudulent payments”? Which fraudulent 

payments must and must not be reported? 

 

Answer:  

 

Payment service providers must only report data on executed and 

initiated payment transactions, in accordance with the definition given in  
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PSD2. Under “total fraudulent payment transactions", all transactions 

referred to in Guideline 1.1 must be reported, regardless of whether the 

amount of the fraudulent transactions was retrieved.  

 

2.6 Question: 

Which transactions must and must not be reported under 

category B “direct debits”? 

 

Answer:  

 

Executed payments in which the payee is a customer of the payment 

service provider and initiates the payment based on the payer's consent 

given to the payee. 

 

2.7 Question: 

Which transactions must and must not be reported under 

category C “card-based payment transactions to be reported by 

the issuing payment service provider”? 

Answer: 

Payment service providers must provide data for all payment 

transactions and fraudulent payment transactions on the issuer's side if 

a payment card was used and the payment service provider was the 

payer’s payment service provider.  
 

2.8 Question: 

Which transactions must and must not be reported under 

category D “card-based payments transactions to be reported by 

the acquiring payment service provider”? 

Answer: 

Payment service providers must provide data in accordance with Data 

Breakdown D for all payment transactions and fraudulent payment 

transactions on the acquiring side if a payment card was used and the 

payment service provider is the payee’s payment service provider.  
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2.9 Question: 

Which transactions must and must not be reported under 

category E “cash withdrawals”? 

Answer: 

In conformity with Guideline 7.15, payment service providers must 

provide data for all fraudulent cash withdrawals through apps, at ATMs, 

at bank counters and through retailers (“cash back”) using a card.  

2.10 Question: 

Category E only breaks down fraudulent cash withdrawals with a 

credit card (rows 5.1 to 5.2). Does this mean that fraudulent cash 

withdrawals with a debit card must only be reported as an 

aggregate?  

Answer: 

 

Payment service providers must apply the data breakdown as set out in 

the Annex to the Guidelines. Any questions about data breakdown can 

be directed to the EBA.   

 

2.11 Question:  

Which transactions must and must not be reported under 

category H “transactions initiated by payment initiation service 

providers”? 

Answer: 

Payment orders initiated by a payment service provider relating to an 

account held at another payment service provider. 

2.12 Question: 

What must be reported in the event of a contactless low-value 

payment at an unattended terminal for transport or parking 

fares? 

Answer: 

Under the definition, this would fall under both categories, i.e. both 

1.3.2.2.7 and 1.3.2.2.8. We prefer reporting under the most specific 

category, meaning “unattended terminal for transport or parking fares” 

in this specific example.  
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2.13 Question: 

How must non-acquiring payment institutions report their iDEAL 

transactions? How must acquiring payment institutions report 

their transactions? 

 

Answer: 

 

To avoid double counting, a payer's payment service provider must 

report data in the capacity of issuing payment institution. Where 

applicable, iDEAL transactions must be reported under Template A, 1.3.1 

(“of which initiated via remote payment channel”) and 1.3.2 (“of which 

initiated via non-remote payment channel”).  

 

The only exceptions to this are data for card payments, which are 

reported by both the payer's and the payee's payment service provider. 

These two perspectives are reported separately, with different data 

breakdowns in accordance with Annex 2. 

 

Acquiring payment institutions must report fraudulent transactions if 

they were informed of them in reports from the card brands. If more 

than one acquiring payment provider is involved in a transaction, the 

provider that has a contractual relationship with the payee must report 

the data. 

2.14 Question: 

Why must fraudulent transactions with debit and credit cards be 

reported as an aggregate? 

Answer: 

These two types of transactions must be reported as a combined report 

although we believe they are two distinct product types. We will not 

make any changes, however, to maintain consistent reporting 

throughout Europe. 

2.15 Question: 

What will be the reporting frequency for fraud reporting? 

Answer: 

The reporting frequency for licensed payment service providers with 

registered office or branch offices in the Netherlands will be every six 

months.  

An exception applies to payment service providers that are exempted 

under Article 32 of PSD2 and electronic money institutions that are 

exempted under Article 9 of the Second E-money Directive (EMD2). The 

reporting frequency for these institutions is once a year, with the data 
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broken down into two six-month periods.  

2.16 Question: 

Does DNB expect to request adjustments to reports and, if so, 

how often? 

Answer: 

We may ask institutions to make resubmissions, also at the request of 

the ECB or EBA. Their frequency will depend on the quality of the reports. 
 

2.17 Question: 

 

How must the geographical breakdown be reported? 

 

Our Digital Reporting Portal (Digitaal Loket Rapportages) has the option 

of attaching non-mandatory files. You can submit the geographical 

breakdown by adding separate reports in accordance with the data 

breakdown. In addition, you must include the geographical breakdown 

in the title of the attached file. For illustration: 

 

 
 

 

In addition, you also need to state this geographical breakdown in the 

template in the field "GEOGRAPHICAL DIMENSION" in accordance with 

the naming convention detailed in the "Explanotary Notes" with the 

template. As an example: 
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3. Remote or non-remote  

3.1 Question: 

What exactly is a “non-remote payment channel”? 

Answer: 

Payment service providers must report payment transactions under the 

“non-remote payment channel” category if they were initiated on a non-

remote basis, for example using a POS terminal, an ATM or a physical 

bank branch.  

3.2 Question: 

How must fraudulent physical payment transactions using PIN or 

swipe be reported? 

We will decide on this after we have assessed the first reports. 
 
 

4. Strong Customer Authentication (SCA) 
 

4.1 Question: 

Is “verified by visa 2.0” (VBV2.0) considered a type of SCA? 

 

Answer: 

 

A card number or card data are not considered evidence of possession 

or knowledge. Acceptance as SCA requires at least two authentication 

methods, meaning that at least one method must be added. See also 

EBA Opinion on the elements of strong customer authentication under 

PSD2.1  

 

4.2 Question: 

How must payment institutions report payment instruments 

without SCA?  

 

Answer: 

 

Payment institutions must report these under the category “of which 

authenticated via non-strong customer authentication”. 

 
1 https://eba.europa.eu/eba-publishes-an-opinion-on-the-elements-of-strong-customer-

authentication-under-psd2 
 

https://eba.europa.eu/eba-publishes-an-opinion-on-the-elements-of-strong-customer-authentication-under-psd2
https://eba.europa.eu/eba-publishes-an-opinion-on-the-elements-of-strong-customer-authentication-under-psd2
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5. Modification or manipulation 
 

5.1 Question: 

What exactly is modification of a payment order by the fraudster? 

Please provide examples. 

 

Answer: 

 

After various attendants of the roundtable session had given their 

opinion, a discrepancy appeared between the definitions of manipulation 

and modification in several specific examples.  

 

Modification of a payment order by the fraudster is a type of 

unauthorised transaction as defined in Guideline 1.1(a) and refers to a 

situation where the fraudster intercepts and modifies a legitimate 

payment order at some point during the electronic communication 

between the payer’s device and the payment service provider (for 

instance through malware or attacks allowing attackers to eavesdrop on 

the communication between two legitimately communicating hosts 

(man-in-the middle attacks)) or modifies the payment instruction in the 

payment service provider’s system before the payment order is cleared 

and settled. 

 

Payment transactions made as a result of the payer being manipulated 

by the fraudster to issue a payment order, or to give the instruction to 

do so to the payment service provider, in good-faith, to a payment 

account it believes belongs to a legitimate payee (“manipulation of the 

payer”).  

 

5.2 Question: 

 

What exactly is manipulation of the payer by the fraudster to 

issue a payment order? Please provide examples. 

 

Answer: 

 

See the definition in Guideline 1.1(b). CEO fraud is a specific example of 

manipulation of the payer. In this type of fraud, the fraudster poses as 

one of the payer's regular counterparties, manipulating the payer into 

making a payment to a payment account it believes, in good faith, 

belongs to a legitimate payee.   

 

5.3 Question: 

Which fraudulent transactions must or must not be considered 

“modification by fraudster”? 
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Answer: 

 

Modification of a payment order by the fraudster is a type of 

unauthorised transaction and refers to a situation where the fraudster a) 

intercepts and modifies a legitimate payment order at some point during 

the electronic communication between the payer’s device and the 

payment service provider, or b) modifies the payment instruction in the 

payment service provider’s system before the payment order is cleared 

and settled (for instance through malware or man-in-the middle 

attacks). 

 

5.4 Question: 

 

Which fraudulent transactions must be considered “manipulation 

of the payer”? 

 

Answer: 

 

This involves the payer being manipulated by the fraudster to issue a 

payment order, or to give the instruction to do so to the payment service 

provider, in good-faith, to a payment account it believes belongs to a 

legitimate payee. Robbery or physical threat to coerce someone into 

making a cash withdrawal or perform a card transaction does not qualify 

as manipulation to issue a payment order in good faith. 

 

5.5 Question: 

Must collecting payment service providers submit a report in the 

event of fraud involving gift cards?  

 

Answer: 

 

This depends greatly on the functions which the e-money card offers. 

Based on the definition, fraud must be reported as it involves a card-

based payment transaction, meaning it can be reported from both sides. 

However, Section D of Annex 2 exempts cards with an e-money function 

only from card-based payment transactions.  

 

See also Guideline 1.5, which states that if the payment service providers 

are different, payment is only reported by the payer’s payment service 

provider to avoid double counting.  
 


