Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

26 oktober 2021 Statistiek
Strand herfst

In het derde kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen voor het zesde opeenvolgende kwartaal verbeterd. Dit komt doordat het pensioenvermogen harder steeg dan de waarde van de verplichtingen. Het pensioenvermogen steeg met EUR 16 miljard naar EUR 1.752 miljard terwijl de totale verplichtingen met EUR 2 miljard toenamen naar EUR 1.588 miljard.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 110,3 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 110,3 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 0,9 procentpunt (grafiek 1). De dekkingsgraad ligt ruim boven de dekkingsgraad van 95,3 procent van een jaar geleden. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 104,7 procent: een stijging van 3,6 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in het derde kwartaal van 2021 hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meer informatie
Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen: