Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

28 april 2021 Statistiek
Een oaar mensen op het strand

In het eerste kwartaal van 2021 is de financiële positie van pensioenfondsen opnieuw verbeterd. Dit komt doordat de waarde van de verplichtingen harder daalde dan het pensioenvermogen. Door de gestegen rentes op de financiële markten daalden de totale verplichtingen met EUR 111 miljard naar EUR 1.576 miljard terwijl het totale pensioenvermogen met EUR 15 miljard naar EUR 1.676 miljard daalde.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 106,3 procent

De dekkingsgraad van de pensioensector in zijn geheel is uitgekomen op 106,3 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 6,0 procentpunt (grafiek 1). Dit is het vierde opeenvolgende kwartaal waarop de dekkingsgraad steeg. Deze ligt nu hoger dan een jaar eerder. Toen was de dekkingsgraad 89,6 procent. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 96,9 procent: een stijging van 1,9 procentpunt ten opzichte van het vorige kwartaal. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De stijging wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in het eerste kwartaal van 2021 hoger was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen: