Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Financiële positie pensioenfondsen in het vierde kwartaal verbeterd

Statistisch nieuwsbericht

Gepubliceerd: 26 januari 2021

DNB gebouw van onder

In het vierde kwartaal is de financiële positie van pensioenfondsen opnieuw verbeterd. Het pensioenvermogen steeg met EUR 94 miljard naar EUR 1.691 miljard. De verplichtingen stegen in hetzelfde kwartaal met EUR 12 miljard naar EUR 1.687 miljard. Doordat het vermogen sterker steeg dan de verplichtingen verbeterde de financiële positie.

Dekkingsgraad pensioenfondsen bedraagt 100,3 procent

De dekkingsgraad van de pensioenfondsen is uitgekomen op 100,3 procent: een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal van 5,0 procentpunt (grafiek 1). Dit is het derde opeenvolgende kwartaal waarop de dekkingsgraad steeg. Desondanks ligt deze lager dan een jaar eerder. Toen was de dekkingsgraad 104,0 procent. De dekkingsgraad is de graadmeter voor de actuele financiële positie van pensioenfondsen en geeft de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen weer.

De beleidsdekkingsgraad is uitgekomen op 95,0 procent: een daling van 1,0 procentpunten. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De daling wordt veroorzaakt doordat de dekkingsgraad in het vierde kwartaal van 2020 lager was dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Meer informatie

Voor dit bericht is gebruik gemaakt van de volgende tabellen:

Ontdek gerelateerde artikelen