Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Eigen risicobeoordeling

Nieuwsbericht toezicht

Gepubliceerd: 22 november 2021

Parachute springen

Sinds 13 januari 2019 zijn pensioenfondsen en PPI’s wettelijk verplicht periodiek een eigen risicobeoordeling (ERB) uit te voeren en de resultaten daarvan met DNB delen. DNB heeft hiervoor een factsheet en een Q&A beschikbaar gesteld. De uiterste termijn voor het uitvoeren van de eerste ERB is 13 januari 2022, waarna de resultaten binnen twee weken worden gedeeld met DNB.

DNB heeft in het nieuwsbericht van 29 juni 2021 de pensioenfondsen en PPI’s die nog geen ERB hebben uitgevoerd, opgeroepen om dit op korte termijn te doen. DNB heeft van minder dan de helft van de pensioenfondsen en PPI’s de ERB ontvangen. De conclusie is daarom dat in ieder geval het afronden, maar mogelijk ook het uitvoeren van de ERB voor meer dan de helft van de pensioenfondsen en PPI’s in de komende maanden zal plaatsvinden. Daarom roept DNB opnieuw op om de ERB voor 13 januari 2022 uit te voeren.

DNB is voornemens om de verkregen inzichten met de sector te delen. Het doel is om de doorontwikkeling van de ERB te ondersteunen. De inzichten en beoordelingen die DNB uitvoert, zien bij deze eerste beoordeling op volledigheid (voldoet de ERB aan alle wettelijke vereisten) en de manier waarop strategische risico’s, datakwaliteit en duurzaamheid in de ERB zijn geadresseerd. DNB bepaalt op basis van de uitkomsten van deze beoordeling hoe de verkregen inzichten met de sector worden gedeeld. Dit wordt naar verwachting het eerste kwartaal van 2022.

Ontdek gerelateerde artikelen