Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Boete voor Travelex vanwege het te laat melden van ongebruikelijke transacties

Handhavingsmaatregelen

Gepubliceerd: 09 februari 2023

Travelex

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 2 februari 2023 een bestuurlijke boete van 100.000 euro opgelegd aan Travelex N.V. (Travelex – voorheen: het Grenswisselkantoor – GWK). Travelex heeft namelijk gedurende meer dan drie jaar ongebruikelijke transacties te laat aan de Financial Intelligence Unit (FIU) gemeld, terwijl de wet dat voorschrijft.

Te laat melden ongebruikelijke transacties

Op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zijn instellingen (waaronder Travelex) verplicht om ongebruikelijke transacties zo spoedig mogelijk aan de FIU te melden, zodat de FIU de transacties kan onderzoeken en waar nodig actie kan ondernemen. Als een instelling een ongebruikelijke transactie te laat meldt, kan de FIU niet direct een onderzoek starten. Dat kan bijdragen aan (het faciliteren van) witwassen en financieren van terrorisme.

Transacties met een bedrag van 2.000 euro of meer moeten op grond van de Wwft altijd en zo spoedig mogelijk bij de FIU gemeld worden. Travelex heeft in de periode van januari 2019 tot en met februari 2022 meerdere ongebruikelijke transacties met een bedrag van 2.000 euro of meer niet zo spoedig mogelijk bij de FIU gemeld. Daardoor heeft Travelex de Wwft overtreden.

Travelex heeft deze overtreding zelf opgemerkt en als incident gemeld bij DNB. Ook heeft Travelex de ongebruikelijke transacties inmiddels bij de FIU gemeld.

Uiteindelijk heeft DNB hiervoor op 2 februari 2023 een bestuurlijke boete van 100.000 euro aan Travelex opgelegd.

Bezwaar

Belanghebbenden hebben tot zes weken na bekendmaking van het besluit om bezwaar tegen het boetebesluit te maken.

Lees hieronder het volledige boetebesluit, met uitzondering van vertrouwelijke gegevens. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Publieksvoorlichting van DNB: 0800 - 020 1068 (gratis).

Boete voor Travelex vanwege het te laat melden van ongebruikelijke transacties

347KB PDF
Download Boete voor Travelex vanwege het te laat melden van ongebruikelijke transacties

Ontdek gerelateerde artikelen