Verouderde browser

U gebruikt een verouderde browser. DNB.nl werkt het beste met:

Consultatie good practice ESG-risicohebeer

Gepubliceerd: 04 maart 2022

Persoon op strand met wind

DNB heeft een good practice voor het beheer van ESG-risico’s opgesteld en legt deze ter consultatie voor aan de sector.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onderzoek gedaan en gesproken met een aantal pensioenfondsen over hoe zij ESG (environmental, social, governance) risico’s beheren. Hier kwamen goede gebruiken (‘good practices’) uit naar voren. Om de hele sector te helpen invulling te geven aan het risicobeheer van ESG-risico’s en deze beter te verankeren, heeft DNB de good practice opgesteld. Deze delen we nu ter consultatie met de sector.

Nieuwe risico’s

Door onder andere klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit ontstaan risico’s voor pensioenfondsen. Aan de ene kant zijn dat financiële risico’s door bijvoorbeeld de transitie naar een duurzamere wereld, wat leidt tot veranderingen in wet- en regelgeving, consumentenvoorkeuren en technologische ontwikkelingen. Deze veranderingen kunnen een effect hebben op het verdienmodel van bedrijven en daarmee hun waarde. Aan de andere kant is er impact op reputatierisico’s bij pensioenfondsen door snelle verandering in maatschappelijke en deelnemersvoorkeuren om niet te beleggen in bedrijven en landen die mensenrechten schenden, het milieu vervuilen of dierenleed veroorzaken. De wetgeving op dit gebied verandert ook, wat leidt tot compliance-uitdagingen voor pensioenfondsen. Pensioenfondsen moeten met al deze ESG-risico’s aan de slag om hier robuust voor te blijven.   

Uitdagingen

We zien dat er nog veel uitdagingen zijn om ESG-risico’s te integreren in het risicobeheer. Bijvoorbeeld doordat er nog geen goed beeld is hoe verscheidene ESG-risico’s het fonds kunnen raken, de eigen risicobereidheid onvoldoende scherp is gedefinieerd, of doordat informatie niet beschikbaar is voor een goede beoordeling. We onderkennen de uitdagingen, deze risico’s zijn vaak moeilijk te identificeren en te kwantificeren. We hebben echter ook goede voorbeelden gezien van wat wel kan. Deze voorbeelden vindt u terug in de good practice.

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie het volgende filmpje van Sven van den Beld, afdelingshoofd Financiële Risico’s bij de divisie Toezicht Pensioenfondsen van DNB. Ga voor de consultatie van de good practice naar de consultatie pagina van DNB.

Toekomst

In toezichtonderzoeken blijft DNB aandacht besteden aan dit onderwerp. Verder komen we met toezichtverwachtingen over de beheersing van duurzaamheidsrisico’s voor alle sectoren.

Ontdek gerelateerde artikelen