Feedback van de ESA's
De eerste rapportage van het informatieregister blijkt zowel voor veel instellingen als voor DNB en de ESA’s een uitdagende exercitie. De nieuwheid van de rapportage, het aanleverproces en de specifieke aanleververeisten hebben in april ervoor gezorgd dat veel instellingen moeite hadden om hun informatieregister geaccepteerd te krijgen.
Mede dankzij grote inzet bij de aanleverende instellingen zien we dat op dit moment de meeste informatieregisters door DNB zijn geaccepteerd voor doorlevering naar de ESA’s. Omdat de ESA’s additionele validatieregels toepassen, kan er nog extra feedback van de ESA’s terugkomen. Tot 28 mei 2025 is er nog ruimte om deze feedback te verwerken en het register ook bij de ESA’s geaccepteerd te krijgen.
Analyse van de registers
Per 1 juni starten de ESA’s met de analyse van de informatieregisters. Zij doen dit om de grootste en meest kritieke derde aanbieders van ICT-diensten te identificeren en aan te wijzen voor Europees oversight. De ESA’s zijn voor de aanwijzing in grote mate afhankelijk van de kennis die voortkomt uit de informatieregisters.
Het feit dat DORA een oversightkader introduceert, is een reflectie van de belangrijke functie die deze dienstverleners innemen in de stabiliteit van de Europese financiële sector. Het oversight zal dan ook bijdragen aan de digitale weerbaarheid van het financiële ecosysteem.
Evaluatie rapportageproces
Het informatieregister wordt jaarlijks uitgevraagd. DNB zal het rapportageproces evalueren en met de ESA’s bespreken om dit per 2026 zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Gegeven de relatieve stabiliteit van de rapportage en verbeteringen op basis van de evaluatie, is het de verwachting dat het rapportageproces in volgende jaren soepeler zal verlopen.