Klimaat- en natuurrisico’s kunnen leiden tot prudentiële risico’s voor financiële instellingen. DNB verwacht daarom dat instellingen klimaat- en natuurrisico’s identificeren en beheersen. In de geactualiseerde Gids staan nieuwe 'good practices’ voor de financiële sector. DNB gebruikt de Gids in haar toezicht op de beheersing van risico’s die voortvloeien uit klimaatverandering en natuuraantasting. Deze Gids is niet van toepassing op banken aangezien DNB in het bancaire toezicht de ECB-Gids toepast.
Beheersing klimaat- en natuurrisico’s
Financiële instellingen zijn wettelijk verplicht om materiële risico’s, waaronder ESG-risico's zoals klimaat en natuurrisico’s, te beheersen. Hoewel instellingen goede stappen zetten, wijst eerder onderzoek uit dat deze risico’s nog niet altijd volledig zijn verankerd in hun risicobeheersing. Deze Gids biedt instellingen - verzekeraars, pensioenfondsen, beleggingsondernemingen en -instellingen en elektronischgeld- en betaalinstellingen - handvatten voor de beheersing van deze risico’s. Instellingen kunnen deze gebruiken als inspiratie bij het kiezen van een passende invulling van de wettelijke eisen rondom de risicobeheersing.
De geconsulteerde Gids is een actualisatie van de eerste versie uit 2023. Ten opzichte van de eerste versie zijn de wettelijke kaders geactualiseerd en uitgebreid en zijn nieuwe inzichten opgenomen over ESG-risico’s, in het bijzonder op het gebied van natuurrisico’s en juridische duurzaamheidsrisico’s. Ook zijn nieuwe good practices toegevoegd, onder meer over de beheersing van natuurrisico’s en de rol van klimaatactieplannen in de risicobeheersing.
Consultatie met stakeholders
De Gids is begin 2025 geconsulteerd met de financiële sector en andere stakeholders, zoals NGO’s. We hebben negen schriftelijke reacties ontvangen en daarnaast gesprekken gevoerd met enkele respondenten. Daaruit kwam naar voren dat de Gids is verbeterd ten opzichte van de versie uit 2023 en nuttige handvatten biedt voor de sector.
Op basis van de ontvangen feedback is de Gids op diverse onderdelen aangepast. Zo besteedt de eindversie van de Gids meer aandacht aan de toepassing van de good practices bij de invulling van de wettelijke eisen rond de beheersing van klimaat- en natuurrisico’s op een voor hen passende manier. Ook is de terminologie aangescherpt: waar voorheen werd gesproken over ‘klimaat en milieu’, spreken we nu van ‘klimaat- en natuurrisico’s’, om de volledige breedte van natuur-gerelateerde risico’s beter te dekken.
Toezicht en vervolgstappen
DNB gebruikt deze Gids in haar toezicht op de beheersing van financiële en niet-financiële risico’s die voortvloeien uit klimaatverandering en natuuraantasting. Waar de afgelopen jaren veel aandacht uitging naar het informeren en stimuleren van de sector, zal DNB de komende jaren meer aandacht gaan besteden aan het toezicht op de naleving van wettelijke normen. DNB houdt op risicogebaseerde wijze toezicht op de wettelijke normen, rekening houdend met de aard, complexiteit en de omvang van de instelling en de materialiteit van de risico’s. De toezichtactiviteiten kunnen zodoende per sector en instelling verschillen.
Daarnaast gaat DNB verder met de verankering van ESG-factoren in de risicobeoordelingen van financiële instellingen. Zo voeren we dit jaar risicogebaseerde beoordelingen uit van de risicoanalyses op klimaat- en natuurrisico’s bij pensioenfondsen en verzekeraars. Vanaf 2026 wordt de beheersing van deze risico’s meegewogen in de periodieke beoordeling van relevante prudentiële risico’s, zoals marktrisico en strategisch risico. DNB werkt ook verder aan ESG-data en dashboards om het inzicht in de blootstelling van instellingen aan ESG-factoren te verbeteren.