Cash door corona onder druk. Terecht?

Nieuwsbericht
Datum 7 mei 2020

De acceptatie en het gebruik van contant geld zijn door de coronacrisis verder afgenomen. Hoe zit het precies?

Groep mensen

Als gevolg van de coronacrisis is het koop- en betaalgedrag van de Nederlandse consument veranderd, in ieder geval tijdelijk. Online winkelen en betalen nemen toe, de aantallen transacties in het toonbankbetalingsverkeer nemen af doordat veel winkels en horeca gesloten zijn. In dit laatste segment is het aandeel van (contactloos) pinnen gestegen ten koste van contant betalen, doordat veel winkels momenteel liever met pin betaald willen worden. De daling van het gebruik van contant geld is ook zichtbaar in de lagere aantallen opnames bij geldautomaten en dito volumes die de waardevervoerders verwerken.

Winkels accepteren liever geen contant geld meer, omdat dit onveilig zou zijn. Maar het RIVM, en dat geldt ook voor haar zusterorganisaties in andere landen, geven aan dat de kans zeer klein is dat het coronavirus zich via bankbiljetten verspreidt. Recent onderzoek van de ECB laat zien dat het virus 10 tot 100 keer sneller van een bankbiljet verdwijnt dan van bijvoorbeeld een deurknop of een winkelkarretje. Wel wordt van overheidswege geadviseerd het contant geld op de toonbank neer te leggen. Zo voorkomt de klant handcontact met de kassamedewerker en wordt verdere verspreiding van het virus tegengegaan.

Voor de meeste mensen is het verzoek om zoveel mogelijk te pinnen geen probleem. Tegelijkertijd zijn er veel mensen voor wie contant geld belangrijk is om hun eigen financi├źn te kunnen regelen. Bovendien is contant betalen nog altijd de terugvalmogelijkheid als het pinverkeer om wat voor reden dan ook tijdelijk niet functioneert.

> Terug naar de Nieuwsbrief