Methoden om klimaatgerelateerde risico’s te beoordelen

Nieuwsbericht
Datum 11 september 2019

Op 23 juli publiceerde het Central Banks and Supervisors Network for Greening the Financial System (NGFS) een overzicht van het academische werk dat is gedaan om de impact van klimaatverandering op de economie en het financiële systeem te modelleren.

NGFS

Het document, Macroeconomics and Financial Stability: Implications of Climate Change, geeft tevens een overzicht van de verschillende mogelijkheden die centrale banken en toezichthouders hebben om klimaatgerelateerde financiële risico’s te beoordelen, bijvoorbeeld macro-economische modellering, scenario-analyse, stresstests, belangrijke risico-indicatoren en financiële stabiliteitsbeoordelingen.

Verdere plannen

Het NGFS wil de komende tijd meerdere technische documenten publiceren om zo te zorgen dat centrale banken en toezichthouders beter voorzien zijn van de juiste methoden en technieken om klimaatgerelateerde risico’s in het financiële systeem vast te stellen, te kwantificeren en terug te dringen. Hieronder valt bijvoorbeeld het uitwerken van transitie scenario’s.

Het netwerk groeit

Sinds de publicatie van het Comprehensive Report ‘A Call for Action’ is het NGFS uitgebreid met zes nieuwe leden: uit Abu Dhabi, Malta, Luxemburg, Dubai, Hong Kong en Zuid-Afrika. Ook hebben zich twee internationale standard-setting bodies bij het NGFS aangesloten als waarnemers: de Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) en de International Association of Insurance Supervisors (IAIS). Het NGFS bestaat nu uit 42 leden en 8 waarnemers.

Daarnaast is het NGFS de samenwerking aan gegaan met twee onderzoeksnetwerken: GRASFI (Global Research Alliance for Sustainable Finance and Investment) en INSPIRE (International Network for Sustainable Financial Policy Insights, Research, and Exchange).

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van DNB en de website van het NGFS.

> Terug naar de Nieuwsbrief