Voortgang Brexit-voorbereidingen

Nieuwsbericht
Datum 3 oktober 2019

Financiële instellingen hebben verdere voortgang geboekt met het uitvoeren van de maatregelen in hun Brexit-plannen. Dat blijkt uit gerichte follow-up acties die DNB heeft uitgevoerd bij financiële instellingen.

Brexit

Zo hebben vermogensbeheerders, PUO’s en handelaren voor eigen rekening waarvoor dit relevant is, onder meer aanvragen ingediend bij de Britse toezichthouder FCA onder het Temporary Permissions Regime om na een no-deal Brexit (tijdelijk) actief te kunnen blijven in het VK.

Samen met tijdelijke regelgevende maatregelen die eerder zijn genomen door de Europese Commissie en het ministerie van Financiën, zijn hiermee belangrijke stappen gezet om de no-deal brexitrisico’s voor financiële instellingen en voor de financiële stabiliteit terug te dringen.

DNB blijft echter aandacht vragen voor een goede voorbereiding op het risico op een no-deal Brexit per 31 oktober 2019 en roept instellingen op om door te gaan met de implementatie van hun Brexit-plannen. Alertheid is ook geboden voor onvoorziene knelpunten die mogelijk nog kunnen opduiken en volatiliteit op financiële markten die kan ontstaan in het geval van een no-deal Brexit. Daar komt bij dat de voornoemde regelgevende maatregelen na een eventuele no-deal Brexit tijdelijk van aard zijn.

DNB zal waar nodig nog aanvullende follow-up acties in het toezicht uitvoeren bij individuele instellingen.

> Terug naar de Nieuwsbrief