“Samen met sector kansen oppakken”

Nieuwsbericht
Datum 12 mei 2020

Petra Hielkema is sinds 1 februari divisiedirecteur Toezicht Verzekeraars bij DNB. Een kennismakingsinterview.

Petra Hielkema

Wat vind je van je nieuwe functie?
“Ik vind het echt een hele mooie plek. Van 2007-2015 werkte ik al binnen het toezicht op verzekeraars en het is een fijn weerzien. Veel mensen uit de branche ken ik nog. Bij EIOPA, maar ook in de sector. Ik vind het een prachtige bedrijfstak, onder andere vanwege de rol van verzekeraars om risico’s in de samenleving weg te nemen. It’s good to be back.

Je eerste 100 dagen zitten erop, hoe waren die?
“Door corona waren die heel raar. De eerste vijf weken heb ik vanaf kantoor gewerkt, sindsdien gaat alles op afstand. Die omschakeling is heel goed gegaan. Binnen ons team, maar ook in de sector. Verzekeraars zijn snel overgeschakeld naar thuiswerken en tegelijkertijd de boel draaiende houden en blijven focussen op de klant. En je ziet dat de sector zijn maatschappelijke rol pakt. Bijvoorbeeld door gestrande reizigers terug te halen.”

Wat vind je belangrijk voor de komende tijd?
“Aan de ene kant is het veelbelovend dat we zo goed zijn omgeschakeld, aan de andere kant wordt de sector natuurlijk geraakt doordat we economisch in zwaar weer zitten. Daar zijn we ons allemaal van bewust en daar moeten we met elkaar aan werken.”

Hoe zie je de rol van DNB daarin?
“Wij hebben bepaalde uitvragen opgeschort, om verzekeraars lucht te geven. Als toezichthouder blijven wij bereikbaar voor verzekeraars. U kunt altijd met ons spreken. Natuurlijk blijven we bij alle drie de sectoren – zorg, schade en leven – ook kritisch meekijken: met welke scenario’s moeten ze rekening houden en hoe bereiden ze zich daarop voor? Daarbij kijken we naar de gevolgen van corona, maar ook bijvoorbeeld de lagerenteomgeving, die zorgelijk is en voorlopig blijft.”

Welke kansen zie je voor DNB en de sector?
“DNB heeft de ambitie om een datagedreven, digitale toezichthouder te worden, en daardoor efficiënter te zijn. Ik vind het belangrijk dat we daarover ook in deze tijd goed in gesprek blijven met de sector. Een ander belangrijk thema is duurzaamheid en een groen herstel uit deze crisis. Verzekeraars hebben echt wel ambities op dat gebied. We moeten door de crisis niet bij de pakken neer gaan zitten, maar deze juist aangrijpen om stappen te zetten op het gebied van digitalisering en duurzaamheid.”

Wat kunnen verzekeraars van jou verwachten als toezichthouder?
“Natuurlijk zijn we als toezichthouder kritisch. Tegelijkertijd vind ik het belangrijk om een open houding te hebben en toegankelijk te zijn. Er liggen grote kansen voor de sector om te innoveren en digitaliseren. Denk aan artificial intelligence. Hoe mooi zou het zijn als we dat waar mogelijk samen oppakken.”

Over Petra Hielkema

Petra studeerde Ruslandkunde in Leiden en volgde een master Law & Economics in Rotterdam en Hamburg. Van 1996-2007 werkte ze o.a. als beleidsadviseur en consultant in Nederland, Kirgizië en Kazachstan. Sinds 2007 werkt Petra bij DNB. De eerste acht jaar als beleidsmedewerker en afdelingshoofd binnen het toezicht op verzekeraars. Later als hoofd van het Expertisecentrum Toetsingen en divisiedirecteur Betalingsverkeer & Marktinfrastructuur. Sinds begin dit jaar is ze divisiedirecteur Toezicht Verzekeraars en voorzitter van het Policy Steering Committee van EIOPA. Daarnaast zet Petra zich als lid van de raad van toezicht en audit commissie in voor de Stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. Ze woont samen met haar man in Arnhem en is trotse moeder van drie kinderen.

> Terug naar de Nieuwbrief