Jan Tinbergen 50 jaar Nobelprijs economie

Nieuwsbericht
Datum 16 januari 2019

DNB, CPB, de VN: we maken allemaal gebruik van de rijke erfenis van Jan Tinbergen. Daar staan we bij stil nu het 50 jaar geleden is dat Tinbergen de Nobelprijs voor de Economie ontving.

Jan Tinbergen

Tinbergen is een van de grondleggers van de economie en een zeer veelzijdige econoom. Hij bouwde economische modellen en bouwde mee aan een betere vreedzame wereld.

Tinbergenjaar
Vijftig jaar geleden kreeg Tinbergen, samen met Ragnar Frisch, de allereerste ‘Nobelprijs’ voor de Economie, uitgereikt door de Rijksbank van Zweden. Daarom is 2019 uitgeroepen tot het Tinbergenjaar door DNB, CPB, de SER, CBS en andere organisaties die zich met Tinbergen verbonden voelen. Het centrale thema is de betekenis van Tinbergen vandaag de dag. Er staan veel activiteiten op het programma. Zo organiseert DNB het seminar ‘Tinbergen Today: Challenges for Macroeconomic Modelling’ in december 2019.

Veelzijdig econoom
Tinbergen maakte in 1936 het eerste macro-econometrische model van de Nederlandse economie. Tot de dag van vandaag gebruikt DNB modellen die daarop geënt zijn om ramingen te maken voor onze economie. Vanaf midden jaren vijftig stortte Tinbergen zich op de ontwikkelingsproblematiek. Hij werkte in India, Turkije en voor vele internationale organisaties, zoals de VN. Het ideaal van een vreedzame wereldorde was daarbij Tinbergens belangrijkste doel.

Meer informatie via deze link.