In Nederland staat een ondernemingspensioenfonds juridisch los van zijn bijbehorende onderneming (de 'sponsor'). Het fonds, dat wordt bestuurd door vertegenwoordigers van werknemers en werkgevers die elk 50% van de stemmen hebben, beslist onder meer over de hoogte van de premies en de samenstelling van de beleggingen. De toezichthouder ziet onder andere toe op een voldoende dekking van de pensioenverplichtingen. Als de dekking onvoldoende is, moet het fondsbestuur maatregelen nemen. Mogelijke manieren om de dekking te verhogen zijn: de premies verhogen, geen indexatie toepassen of, in het uiterste geval, pensioenen verlagen. Maar soms is de onderneming bereid met een eenmalige storting in de pensioenkas de financiële nood van het fonds te lenigen. Uiteraard zal een bedrijf dat eerder doen als het zelf goed bij kas zit. Tegen deze achtergrond is het denkbaar dat de financiële positie van het pensioenfonds mede bepaald wordt door de financiële positie van de sponsor.
DNB is nagegaan of financiële en andere kenmerken van de sponsor van invloed zijn op de hoogte van de sponsorbijdragen aan de ondernemingspensioenfondsen in Nederland. Hiervoor zijn gegevens van circa 200 ondernemingspensioenfondsen met hun bijbehorende sponsors statistisch onderzocht. De uitkomsten geven aan dat kleine en weinig winstgevende ondernemingen gemiddeld genomen minder bijdragen aan de fondsen. Dit ligt voor de hand omdat zulke ondernemingen vaak minder kapitaalkrachtig zijn. Er wordt niet gevonden dat ondernemingen die zelf hoge schulden hebben ook minder bijdragen. De theoretische literatuur verklaart dit door fiscale effecten voor de onderneming: rente op schulden zijn fiscaal aftrekbaar van de winst, net als werkgeverspremies.
De uitkomsten ten aanzien van de pensioenbeleggingen laten geen significant verband zien tussen de financiële positie van de sponsor en de manier waarop het pensioenkapitaal belegd wordt. Zo worden geen significante effecten van de schuldpositie van de sponsor op de beleggingen gevonden.
Uiteraard blijken karakteristieken van pensioenfondsen zelf ook van invloed op de pensioenfinanciering en -beleggingen. Zo beleggen ondernemingspensioenfondsen met een 'defined benefit' stelsel (die verreweg het merendeel van de steekproef uitmaken) gemiddeld meer in aandelen dan fondsen met een 'defined contribution' stelsel. Bij defined benefit fondsen is de nominale uitkering in principe van tevoren bekend, terwijl bij defined contribution fondsen de uitkering mede afhankelijk is van de beleggingsuitkomsten. Grote fondsen die veel jonge deelnemers hebben en goed bij kas zitten beleggen ook relatief meer in aandelen.