Steeds minder verschil tussen betalen in Nederland en betalen over de grens
Nederlanders betalen ook in het buitenland steeds vaker met hun pinpas. Ze zijn hier ook steeds tevredener over geworden. Hierdoor neemt het gebruik van contant geld over de grens geleidelijk af. Dit blijkt uit recent onderzoek van DNB naar het betaalgedrag van consumenten in en naar het buitenland. Voor betalingen naar het buitenland is internetbankieren veruit het meest gebruikte kanaal.
Steeds vaker pinnen
Niet alleen in supermarkten, in tankstations en voor andere grote aankopen, maar in vrijwel alle betaalsituaties is de Nederlandse consument de laatste jaren in het buitenland steeds vaker gaan pinnen. Toch is contant geld op veel plekken nog altijd het meest gebruikte betaalmiddel, zoals in het openbaar vervoer, bij automaten, in cafés of op het terras. Voor het afrekenen van accommodaties of tol gebruiken consumenten ook vaak een creditcard.
(Klik op de afbeelding voor een grotere versie)
Tevredenheid over pinnen in het buitenland neemt verder toe
Nederlanders zijn niet alleen vaker gaan pinnen in het buitenland, ze zijn er ook tevredener over geworden. Steeds minder mensen zijn ontevreden over de acceptatie en het gebruiksgemak van de pinpas over de grens. Dit komt doordat meer winkeliers in het buitenland pinbetalingen zijn gaan accepteren en op de manier zoals we dat ook in Nederland kennen. Dat je als Nederlander niet meer terecht kunt met de pinpas of dat je in plaats van een pincode een handtekening moet zetten komt daardoor minder vaak voor.
De verschillen tussen pinnen in het binnenland en pinnen in het buitenland worden hiermee alsmaar kleiner. Zo krijgt de gemeenschappelijke eurobetaalmarkt (Single Euro Payments Area, SEPA) steeds meer vorm. Toch is er vooral op het vlak van acceptatie nog ruimte voor verbetering. Als belangrijkste nadeel van pinnen over de grens noemen consumenten nog altijd de beperkte acceptatie of het niet werken van de pas. Contant geld scoort hier juist erg goed. Maar als het gaat om veiligheid en gemak dan betalen Nederlanders, net als in Nederland, toch het liefst met de pinpas.
Internetbankieren veruit het populairste middel voor betalingen naar het buitenland
Voor betalingen naar het buitenland is internetbankieren veruit het meest gebruikte kanaal. Vooral voor betalingen aan familie of vrienden, maar ook voor het achteraf betalen van aankopen en diensten gekocht over de grens of voor online aankopen is internetbankieren populair. Op afstand volgen de creditcard en PayPal, waarbij de creditcard vaak wordt gebruikt in buitenlandse webwinkels en op vakantiesites en PayPal juist vaker op online marktplaatsen.
(Klik op de afbeelding voor een grotere versie)
Nederlanders zijn erg tevreden over de diverse betaalmogelijkheden voor betalen naar het buitenland. Wel ervaren zij een duidelijk verschil tussen de verschillende opties. Het internetbankieren vindt men de meest veilige manier van betalen, qua gebruiksgemak scoort de creditcard het hoogst en qua snelheid en kosten komt PayPal het beste uit de bus. Over de kosten van een buitenlandbetaling via het internetbankieren is men de laatste jaren duidelijk positiever geworden: in 2006 was een kwart van de Nederlanders hierover niet tevreden, maar in 2011 was dat nog maar 13%.
De informatieverstrekking door banken over de kosten van betalen naar het buitenland is de laatste jaren ook verbeterd. Bovendien zijn internetbetalingen uit Nederland naar andere Europese landen voor consumenten nu standaard gratis. Gratis geld overboeken kon voorheen ook al wel, maar daarvoor moest de consument wel expliciet aangeven hoe de kosten verdeeld moesten worden tussen de betaler en de ontvanger. Dat hoeft nu niet meer. De kosten van een overschrijving binnen Europa worden nu standaard gedeeld tussen de betaler en de ontvanger waardoor het voor de betaler in Nederland gratis is, net zoals betalingen binnen Nederland. Ook dit is onderdeel van SEPA: verschillen tussen betalingen binnen een land en over de grens vallen weg.
Toch ervaren consumenten nog altijd een verschil tussen betalen over de grens en betalen binnen Nederland: internetbankieren naar het buitenland vindt men nog altijd ongemakkelijker, duurder en trager dan binnen Nederland.
Lees meer over hoe Nederlandse consumenten in 2011 betaalden in en naar het buitenland en wat zij vinden van de verschillende betaalmogelijkheden in de DNB Factsheet 'Grensoverschrijdend betaalgedrag door Nederlanders in 2011'.